Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Viidakko

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Markku Kärki palaa lapsuutensa maisemiin vuosien jälkeen selvittämään isänsä kuolemaa. Miten isä oikein kuoli, tippuiko hän parvekkeelta vai työnnettiinkö hänet? Kärjen perheen traaginen tarina avautuu lukijalle pala palalta: miksi äiti ei puhu pojalleen, mihin sisar on kadonnut ja mitä kuuluu pihapiirin ja betoniviidakon muille asukkaille? Osa heistä on vielä lähiössä, kun Markku Kärki ilemstyy paikalle. Lukemisen arvoinen kuvaus lapsuudesta, jota ei toivoisi kenenkään joutuvan kokemaan.
(Laura Norris/ Sanojen aika)
Taidokas ja hätkähdyttävä romaani elämästä betoniviidakossa, lähiössä.

Markku Kärki palaa selvittämään erään kauan sitten päättyneen elämän mysteeriä ja varsinainen viidakko kasvaa esiin ihmisten välisistä suhteista.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Tasan puoli kahdeksalta Salli kiipeää kukkulan loivempaa rinnettä kohti sen lakea ja paikkaa, missä kalliopaasi kohoaa metsän yläpuolelle. Kun katson tytön verkkaista nousua tuntuu kuin Salli ja Kiia samassa hahmossa iskeytyisivät kantaani. Yhteen ääneen ne syyttävät minua kaikesta siitä mihin olen syyllinen, tai mihin Sallin tapauksessa pelkään olevani syyllistymäisilläni.
Tytön lähestyessä olen yhtäkkiä tuntevinani miten tuuli leyhyttelee hiuksiani joen alajuoksun suunnasta. Harsomaisen pilvirintaman alapuolella kaartelee isoja harmaalokkeja, joiden keskustelu on joskus aikaisemmin kuulostanut kiivaalta, mutta nyt ne liitelevät hiljaisina kuin purjelentokoneet. Meren suolainen tuoksu tulee satamasta ja Airistolta. Tuulen tuntu kutittaa kasvoja ja sivelee minuun hyvän olon. Tytön hiukset näyttävät pidemmiltä ja vaaleammilta kuin muistankaan. Ja kun hiekalle kiipivä laine on vähällä tavoittaa tytön varpaat, se loikkaa sivummalle niin äkisti, että hiukset hulmahtavat hetkeksi paksuksi hämähäkinverkoksi ja ennättävät vasta viiveellä upeimman koskaan näkemäni naisvartalon perään.
Haukon henkeäni niin kauan, että kuva kirkastuu takaisin purtsan metsään ja kohdistuu rinnettä nousevan tytön tukkaan, joka ei ole vaalea vaan pikimusta. Ujutan etusormet silmälasien alle hieraisemaan kuivia silmiä.
Nousen seisomaan kuin vastaanottaakseni juhlavieraan. Salli puuskuttaa kukkulan laen saavutettuaan. Vahva entiselämyksen tuntu kohoaa siitä kun se istuu ja nojaa selkänsä kalliopaateen aivan kuin Ikonen ja minä silloin kun meidän maailma oli vielä pieni. Siisti maisema, Salli sanoo ja nyökyttelee kaupungin suuntaan. Väitän Sallin ihastuvan enemmän kunhan joskus etsiytyy tänne syksyllä ilta-auringon oranssiin aikaan. Sen se uskoo. Se sanoo, että kevät on kuitenkin kuin aamu, jolloin silmien vielä rähmiessä tulee usein mietittyä olisiko tämä päivä vihdoinkin se päivä, jolloin kaikki on vähän paremmin. Se tekee peukalolla ja etusormella puolentoista sentin raon ja sanoo, että edes pikkuriikkisen paremmin. Keväällä se ei halua miettiä syksyä ettei joutuisi kulkemaan masennuksen kyyryttämänä kesän läpi. Kysyn miksi se sellaista pelkää. Se ei halua luopua toivosta, ja kun kysyn mistä toivosta se ei halua luopua, se tuhahtaa ilmeisen loukkaantuneena ja loihtii tuulitakin taskusta tupakka-askin. Sytytettyään se sanoo toivovansa sanotaan nyt vaikka kiinteämpää persettä ja miestä, jolla ei ole ylipitkiä pulisonkeja ja joka ei narskuttele hampaita nukkuessaan. Taksirenkien ammattitauti on hampaiden narskuttelu, se sanoo. Kyytien elämäntarinoita ja murheita kymmenen tunnin tuurin kuunneltuaan sitä narskuttelee hereillä ollessakin. Sitten se huoahtaa että joskus vittu tekisi mieli roihauttaa baarin ranskalaispannun öljyt palamaan. Kuulen toteamuksen toista kertaa, mutta vieläkään en keksi sopivaa vastausta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

270

Kustantaja

Kieli