Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kaikkitietävän tasavalta

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kaikkitietävän tasavalta on kertomus talonpojan vuosisadan päättymisestä, taattua Turusta, armottoman rehellinen, haikeankomea ja rehevä kuva suomalaisesta maaseudusta ja sen ihmisistä uuden vuosituhannen kynnyksellä. Suomen EU:hun vieneet poliitikotkin mainitaan oikeilla nimillään. Romaanin erottaa hänen aikaisemmasta tuotannostaan vain, ettei kansa enää muuta leivän ja viihteen perässä paikkakunnalta toiselle, vaan sen henki halajaa tähtiin, korkeampiin tasavaltoihin. Kylänukkojen ja -akkojen naurunrähäkän alta kuulee herkempi korva ikään kuin kaukaista paimenhuilun soittoa, hiljaista itkua: tämän jälkeen heitä ei enää ole. Eurosuomi on saman verran kylmempi ja totisempi paikka kuin he olivat lämmintä ja iloista väkeä Kaikkitietävän suurella kämmenellä.
(etulieve)
Vaiettu totuus Suomen kansasta Brysselin tiellä. Turusen suurromaani nuijasoturien jälkeläisistä nauraa kuin hanuri ja itkee kuin paimenhuilu.

Hurjamaineinen, väkevä Vuomaan korpipitäjä on 1990-luvun alkuvuosina vaikean valinnan edessä. Salotalon veijarimainen vanhaisäntä Einari Rautiainen on aina tietävinään kaiken; hän ennustaa että liittyminen talouslinnakkeeseen on perinteisten pienimuotoisten perheviljelmien loppu, maaseudun tuho. Hänen ympärilleen ryhmittyy joukko paikkakuntien toisinajattelijoita. Yhdessä Vaihtoehto EU:lle -liikkeen kanssa se käy epätoivoiseen taisteluun yhdentymistä vastaan.
Timo on eräs pitäjäläisistä, vanhan sukutalon nuorehko poikamiesisäntä ja kyläsepää. Hänellä on naisasioissaan sama ongelma kuin Suomella suhtautumisessaan EU:hun; ottaako emännäkseen hieno paluumuuttaja, kaunotar joka ei lähde navettaan vai tyytyäkö tavalliseen pulskaan salontyttöön? Timo haluaisi kuulua Euroopan sivistyneistöön, mutta toisaalta hänessä nousee vastarinta maalaiselämää uhkaavaa muutosta kohtaan.
Pitääkö maa ja korpi omansa?
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

561

Kustantaja

Kieli