Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ilomantsin motti

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kun Pohjoismaiden historian suurimmat taistelut Kannaksella kesäkuussa 1944 hiljentyvät asemiinsa, osa joukoista siirretään pohjoiseen, missä venäläiset jatkavat aktiivisia hyökkäyksiä suomalaisten asemiin. Sinne lähtee myös kersantti Tukiainen ryhmänsä kanssa.

Ilomantsissa Hattuvaaran rinteillä ja Koitajoen rannoilla on rankan tulimeren läpikäyneitä miehiä vastassa jatkosodan viimeinen suuri sotatoimi, jonka lopputulosta sotamarsalkka Mannerheim jälkeenpäin luonnehti yhtä tärkeäksi kuin Kannaksen torjuntavoittoa. Edessä on miesluvultaan ylivoimainen vihollinen, jonka torjumiseen ja voittamiseen vaaditaan poikkeuksellista kekseliäisyyttä, rohkeutta ja yllätysvoimaa.

Tiettömässä korvessa miehet vaeltavat vailla radioyhteyttä johtajiinsa, haavoittumisen uhka alati mielessä, ja soluttautuvat vihollisen selustaan. Miehet tietävät, että rauha on tulossa, mutta eivät sitä, olisivatko itse elossa sitä näkemässä.

Romaanin ankaria ja vereslihaisen uskottavia taistelukuvauksia sävyttää rehevä ja humoristinen dialogi. Teos perustuu Eero Tuomaalan omiin sotakokemuksiin. (5. painoksen takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

231

Kustantaja