Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Syvä matka

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Erkki Ahosen toistaiseksi viimeiseksi jääneessä teoksessa, tieteisromaanissa Syvä matka, päähenkilöinä on kymmenen nuoren joukko, viisi tyttöä ja viisi poikaa. He ovat iältään 15–18- vuotiaita, ensimmäinen alusta asti ohjelmoitu ja koulittu kosminen sukupolvi. Nuoret, joita kutsutaan geekakkosiksi, ovat tajunnaltaan laajoja ja hajanaisia.

Ollaan siis avaruusmatkalla, jossa tietokone hoitaa kaiken. Niin ikään tietokoneohjatulla bussilla joukko matkustaa Saarelle, Toisen Mantereen kupeeseen, tapaamaan geenollia, olentoja, jotka ovat eräänlainen alkuperäiskansa. Nämä eivät ole vielä keksineet jousta ja nuolta eikä heillä ole käsitystä ajasta ja kehityksestä. Geenollat elävät hetkellisesti ja unenomaisesti kuin lapset tai eläimet.

Matkanjohtaja, romaanin minäkertoja, on geeykkönen, keski-ikää lähestyvä vanhapoika. Hän tuntee ylemmyyttä geenollia kohtaan: "Aina nähdessään geenollia mieleeni hiipi kiusallinen ristiriita. Ne olivat niin lähellä tuloa geeykkösiksi että pahaa teki." Toisaalta matkanjohtaja tuntee jonkinlaista alemmuutta geekakkosten rinnalla. Hieman katkerana hän toteaa olevansa raja-asukas.

Sijaiskärsijöitä ovat myös tiedostajat, jollaisen yhteisöstään erotetun eräänlaisen kylähullun, myös matkalaiset tapaavat. Ahosen mukaan tiedostajia tarvitaan kehityksen ylimenoissa, hypyissä ja heitä on muun muassa taiteilijoissa, tiedemiehissä ja yhteiskunnallisissa uudistajissa. Aina heitä ei kuitenkaan ehkä ymmärretä, sillä he ovat usein edellä aikaansa.

Mutta ennen kaikkea Syvä matka, jonka tapahtumat sijoittuvat selvästi tulevaisuuteen, tuo mukanaan psyyken ulottuvuudet, sillä tulomatkalla ryhmä joutuu mustaan aukkoon, joka osoittautuu Lapiksi! Ja kaikki tämä erään ryhmän lahjakkaan tytön liian sitomattoman mielikuvituksen vuoksi. Ja jos Tietokonelapsessa on havaittavissa ihmiskunnan tiedostavuutta, on Syvässä matkassa ihminen siirtynyt selvästi korkeammalle tiedostamisen tasolle. Tämä näkyy myös romaanin tyylissä, jossa tapahtumat kuvataan äärimmäisen luonnollisesti ja kaunokirjallisesti. Kerronta on todella mukaansatempaavaa, tarinaniskentää sanan varsinaisessa merkityksessä.

(Kiuruvetisiä kirjailijoita)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Tapahtuma-aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

160

Kustantaja