Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Taamottu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tässä jylhänkauniissa pienoisromaanissa kerrotaan Lapin lumoihin joutuneesta - taamotusta - etelän miehestä, joka uhmaa Lapin uskomuksia ja saa rangaistuksensa.

Tekijän yllättävän varma kertomatapa niveltyy niin elimellisesti sisällykseen, että kokonaisuus on harvinaisen ehyt taiteellinen saavutus.

(Gummerus)

- - -

Tämä "romaani Lapin suuren luonnon keskeltä" on kertomus katekeetasta, uskonnollisesta opettajasta, jollaiset aikoinaan kiersivät opettamassa saamelaisia. Kirjassa opettaja "joka oli melkein kirkonmies" ampuu kotirannassaan joutsenen, ja elämää seuraavat suuret onnettomuudet sekä menetykset. Löydetty onni saamelaistytön kanssakin jää lyhytaikaiseksi. Lapin luontoa kuvataan kirjassa elävästi. Saimi Lindroth oli kotoisin Hollolasta, mutta hän asui pitkään Lapissa työskennellen terveyssisarena. Tuolloin hän kirjoitti myös tämän romaanin, jonka lähetti ensin Gummeruksen kirjoituskilpailuun. Palkintoja ei tullut, mutta seuraavana vuonna teos lunastettiin ja julkaistiin kirjana.
(Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo)

Kertomus eteläisestä katekeetasta, papista joka ampuu kotirannassaan joutsenen ja elämää seuraavat suuret onnettomuudet. Hän viekottelee nuoren saamelaistytön joka synnyttää miehelle tytön. Tyttö menee naimisiin saamelaismiehen kanssa, vaimo kuolee ja katekeetta jää yksin kuolemansairaana.

Luvut 7.-8. ilmestyneet osana novellikokoelmaa

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Oli kuin olisi tehnyt väkivaltaa itse elämälle, jollekin valkealle, käsin koskemattomalle... Muisto kaikersi vieläkin ilkeänä mieltä. Että tuli olluksikin niin lapsellinen ja uhmatuksi olematonta, tarua, joka taruna kulki... Olisihan saanut elämänsä elää, se sadun valkea lintu, matkata yli tuntureitten ja pesiytyä yksinäisen tunturijärven ankeille rannoille.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani Lapin suuren luonnon keskeltä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

124

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Osana julkaisua