Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Arkhimedes syrakusalainen

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Arkhimedes on varttunut nuorukaiseksi Syrakusan kaupungissa matemaatikkoisänsä Feidiaan varakkaassa kodissa. Suojattua elämää viettäneen nuorukaisen isä päättää lähettää poikansa Egyptiin Aleksandrian kaupunkiin ammentamaan lisäoppia. Mutta kokematon Arkhimedes ei ehdi edes kotikaupunkiaan vielä jättää, kun joutuu jo hankaluuksiin, eikä pääsy maailmankuuluun tieteiden kehtoon Museioniin osoittaudukaan helpoksi.

Arkhimedes saa matkaseuraa Memnonista, eläkkeelle vetäytyneestä palkkasoturista. Miesten erilaisuudesta huolimatta heidän välilleen syntyy vähitellen ystävyys. Arkhimedeen mieltä kiehtoo myös Memnonin egyptiläinen orjatar Anteia, jonka syntyperään näyttää kätkeytyvän salaisuus.

Arkhimedes syrakusalainen on historiallinen romaani, joka kertoo tiedemiehenä mainetta niittäneen Arkhimedeen nuoruudesta. Vähät tiedetyt tosiasiat ovat tarinan perustana, mutta Heikkilä on täydentänyt niitä vapaasti. Tapahtumia kuvataan niin Arkhimedeen kuin hänen ystäviensä näkökulmasta. Kirjassa lukijan silmien eteen levittäytyy antiikin ajan maailma, jota kuvataan realistisesti ja ajan yksityiskohtia esiin nostaen.

(Matti Järvinen/ Sanojen aika)
Kaikki meistä ovat tehneet laskutoimituksia piin likiarvolla, ja monet ovat kuulleet Arkhimedeen ruuvista. Mutta millaisessa maailmassa eli matemaatikko, joka kehitti molemmat, nykyäänkin tunnetut keksinnöt?

Jukka M. Heikkilä tunnetaan jo kolmesta historiallisesta suurromaanista, jotka ovat sijoittuneet antiikin ajan Välimerelle, länsimaisen sivistyksen alkulähteille. Heikkilän edellinen teos Antigonos, jumalten poika sai Nuori Aleksis -palkinnon vuonna 2001. Tällä kertaa kirjailija vie lukijansa hellenistisen ajan Egyptiin antiikin kuuluisimman matemaatikon matkassa.

Astronomi-isä Feidias lähettää nuoren ja lahjakkaan poikansa opintielle Aleksandriaan, missä tieteet ja taiteet kukoistavat Ptolemaiosten suojeluksessa. Suojatuissa oloissa kasvanut nuori nero saa huomata, että matkailu avartaa -- antiikin Välimerellä vielä hurjemmin kuin nykyään. Nuorukainen saa matkaseuraa elämää nähneestä palkkasoturista, ja tämän orjatyttö tarjoaa Arkhimedeen mielelle muutakin pohdittavaa kuin laskelmia. Ja kuuluisat keksinnöt syntyvätkin vallan yllättävissä oloissa...
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

380

Kustantaja

Kieli