Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

SmartVille

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hykerryttävä yhdenpäivänromaani. Teos ruotii nykyaikaa ja meidän yhteiskuntaamme satiirin keinoin. Siirilä etäännyttää kuitenkin lukijan taitavasti sijoittamalla romaanin keksittyyn kaupunkiin ja teknologiakeskittymään, jolle on juuri annettu mediaseksikäs englanninkielien nimi, SmartVille.

Romaanissa käytetään kahden kertojan näkökulmatekniikkaa. Minna työskentelee web designerina ComNetissä, yhdessä SmartVillen monista menestysfirmoista. Yhtenä työpäivänä tapahtuu paljon ja samalla ei mitään. Toisena kertojana on Minnan tytär Jenna, joka viettää päivänsä päivähoitopaikassaan SmartVille Day Care Centerissä. Myös Jennan päivä on tapahtumarikas ja hän selviää kaikesta nelivuotiaan energialla ja logiikalla.

Romaani on täynnä huumoria ja parhaita kohtia on Minnan sekä firman Insurance-tiimin uskomaton hengenkohotusseikkailu ulkoilmamuseossa.
(Laura Norris/ Sanojen aika)
Jennan äiti Minna on web designer. Hänen työhuoneensa sijaitsee ComNetin lasisessa toimistotornissa kaupungin uudessa teknologiakeskittymässä SmartVillessä. Ajan hengen mukaisesti Jennan päivähoitopaikka on nimeltään SmartVille Day Care Center.

SmartVillessä kytee jokin, mistä sijoittajat eivät olisi hyvillään. It-huuma on kääntymässä krapulaksi, ja kupla on puhkeamaisillaan. Asiat eivät ole kunnossa edes ComNetissä, täyden kympin yrityksessä.

Aikaisemmista teoksistaan tutulla tavalla Jussi Siirilä yhdistää kerronnassaan realismia ja lennokkuutta. Minnan ja Jennan kamppailu kvartaalitalouden kurimuksessa on kuvattu lämmöllä ja pistämättömällä huumorilla. Minnan päivään mahtuu tiimin hengenkohotustilaisuuden lisäksi taistelu pornografista flipperiä vastaan sekä outo kohtaaminen Jari Isometsän ja Mika Myllylän kanssa. Jenna puolestaan ratkoo pulmiaan nelivuotiaan ennakkoluulottomuudella.

SmartVille kertoo Minnan ja Jennan vauhdikkaan tarinan päivänä, jolloin it-yritykset natisivat liitoksistaan ja suomalainen maastohiihto sai tahran kilpeensä. Myös Minna huomaa, että työpäivän päätyttyä moni asia on toisin.
(Gummerus)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

268

Kustantaja