Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Puukansan tarina

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Puut eivät puhu. Ja jos puhuvatkin, niin hiljaa. Metsällä on kuitenkin äänensä. Ja metsällä on tarinansa, jonka Veikko Huovinen nyt tarkasti ja hellästi kertoo.
Tämän tarinan puukansa joutui tulen tuhoamaksi kauan sitten. Se ei pystynyt evakuoimaan väkeään kulon tieltä, mutta sen voima oli pienissä siemenissä, joissa asui luonnon sitkeys ja järkähtämättömyys. Ja kaiken pohja ja perusta oli maa, turvallinen maaemo. Se synnytti, kasvatti, hautasi.
Muutamassa kesässä paloalue veti vihreän ylleen. Elinvoimainen ja yritteliäs mäntynuoriso kasvoi kymmeniä senttejä kesässä. Eläimet kiiruhtivat sen suojiin, toiset siitä hyötyen, toiset jopa yrittäen tuhota sen. Käytiin katkeria taisteluja vallasta ja elintilasta, mutta sadankolmenkymmenen vuoden iässä puut olivat ottaneet asemansa.
Ensin vain Jeremies Haverinen kävi palomaalla, hänellä oli silmää puukansan ilmiömäiselle suoritukselle: kasvaa ylöspäin, kohti taivasta, kuin pitääkseen sitä pystyssä. Sitten tuli metsänhoito-konduktööri ja muita käypäläisiä, erämiehiä ja pakolaisiakin. Ja kun voimistuva sahateollisuus tarvitsi järeää puuta, tulivat metsänleimaajat.
Puukansa oli vaitelias, aivan kuin vähän ylpeäkin. Sitä koeteltaisiin, vaan ei se sortuisi.

Puukansan tarina on suomalainen perusteos: vuoden ja vuosikymmenen vihreä kirja! Taidokas, tyyliin sopiva kuvitus on Seppo Polameren.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

158

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

159

Kääntäjä