Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Saveen valettu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Fia on ollut leskenä yli kolmekymmentä vuotta. Yhtä kauan Eikka on jatkanut isänsä ammattia savenvalajana, mutta vieläkään FIa ei osaa luottaa Eikkaan. Ei ainakaan niin kuin toiseen poikaansa Ottoon, joka Fian mielestä on koko ihmiskunnan esikuva. Ottoa voi tituleerata aluemyyntijohtajaksi, ja Otolla on perhe, tiilitalo ja hieno auto.
Eikka on alistunut äitinsä komentoon niin ettei komentoa kaikin ajoin komennoksi huomaakaan. Kaikki vapaa-aikansa hän elää Huugolle, hevoselleen.
Yhdellä ravimatkalla, yöbaarin pihassa, Eikka kohtaa Ailan. Ja se kohtaaminen merkitsee alkua suurille muutoksille. Ailan avulla Eikka alkaa tajuta eräitä elämän tosiasioita, totuuden myös veljensä puuhailuista. Ja kun ne totuudet on lopulta pakko paljastaa myös Fialle, järjestää Fia sellaisen paperin ettei sen jälkeen kenenkään tarvitse enää arvailla tulevaisuuttaan. Eikalle se paperi merkitsee niin suurta elämänmuutosta, että se muutos saa järkkymään muidenkin kuin Eikan elämän.

Tämä kertomus erään perheen ristiriidoista ja ihmisen vallanhimosta, joka häikäilemättä polkee heikomman alleen, on riipaiseva. Mutta Pertti Tonteri osaa kertoa ihmisen vaikeatkin asiat terävän ironisesti. Hän osaa näyttää meille, kuinka koomisia monet vakaviksi luulemamme tilanteet itse asiassa ovat ja kuinka helposti meiltä jää huomaamatta se mikä todellisuudessa on vakavaa.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

202

Kustantaja