Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Klaus Flemingin valtikka

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tämä jännittävä historiallinen romaani käsittelee erästä maamme historian merkillistä vaihetta, 1590-lukua, jolloin mahtava valtakunnanmarski ja amiraali Klaus Fleming itse asiassa oli Suomen itsevaltias. Hänen rautanyrkkinsä paino antoi aiheen nuijasodan syttymiseen, ja pysyen uskollisena kuningas Sigismundille hän sitkeästi vastusti Kaarle-herttuaa, Ruotsi-Suomen valtionhoitajaa. ”Noki-Klaus” oli epäilemättä Suomen huomattavimpia miehiä, luonteeltaan luja ja jäntevä, mutta myös kova ja säälimätön. Hän oli aikansa lapsi sekä hyvässä että pahassa.
”Klaus Flemingin valtikka” kuvaa nuijasodan aikoja ennen kaikkea nuoren teinin, Taneli Yrjänänpojan, vaiheilta. Taneli Yrjänänpoika joutuu taistelemaan talonpoikien joukoissa, virumaan Flemingin vankina Turun linnan holveissa ja saavuttaa vihdoin onnensa – aavistamattoman suurena – kohtalokkaiden tapahtumien yhteydessä. Jaakko Ilkka, Pentti Pouttu, Hannu Krakka ja monet muut kuulut nuijamiehet elävät tämän romaanin lehdillä, samoin myös aikansa mahtavat, kuten Kaarle-herttua, Klaus Flemingin katkerin vihamies, katolinen kardinaali Malaspina, joka herätti marskin mielessä valtavan haaveen, ja useat Suomen aateliset. Jalo Ebba Fleming, hänen kauniit tyttärensä Katariina ja Hebla sekä orpo, viehättävä Ingeborg-neito joutuvat näyttelemään tärkeätä osaa myös Taneli Yrjänänpojan kohtaloissa. Ja maamme historiassa omalaatuisen maineen saaneen Daniel Hjortin hahmo vilahtaa arvoituksellisena Turun linnan käytävissä.
Hyvän historiallisen romaanin ystäville ”Klaus Flemingin valtikka” on mieluinen uutuus; sen jännittävät tapahtumat, miehekäs huumori ja historiallisen miljöön aitous tempaavat lukijan mukaansa sekä antavat paljon arvokasta tietoa kansamme menneisyydestä.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

historiallinen romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

426