Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Einen keittiö, Eines kök

Tyyppi
runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Hienon töölöläiskodin kolmensadan neliön suuruisen ihanuuden rumuuspilkku on neiti Eine Miettisen alivuokralaisloukko, josta poistutaan tarpeille tai asioille vain siten, ettei se häiritse isäntäperhettä. Einen huone sijaitsee keittiön vieressä ja keittiöön tursuaa kaalinhajua takapihalta.

Perheen vilkasmielinen tytär kokee ja näkee tuhannella aistilla ja huomaa, että äiti ja isä elävät omaa hienoa häiritsemätöntä elämäänsä lukittujen ovien takana. Mitään muuta ei lapsiltakaan puutu kuin lämmin syli, aikuisten aito läsnäolo ja tarpeeksi iso kasa lättyjä. Erillisyyden tunne on hyytävä.

Neljä- ja viisikymmenlukujen hyvän perheen kaupunkilaiselämä, töölöläiskorttelit, pienen tytön ihmetys ja kokemukset kotona, koulussa ja pihoilla saavat rehevän, elämälle maistuvan kuvauksensa lyhytproosan keinoin. Valoaalto ei kitsastele ilmaisussa, ei kaihda ihmetellä ruumiinosia, eritteitä tai ulosteita, luontoa kaikki tyyni. Toisaalta kieli on rehellistä, viisaankaunista ja paljonpuhuvaa.

”Hylätyissä kouluaineissa” pohditaan peppuja, sitä miten veri ei liity hiusten väriin ja kerrotaan, ettei ”eineskeittiön” oikeaoppinen ruotsinnos suinkaan kuulu ” eines kök”.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
kaunokirjallisia tunnelmapaloja
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
147
Kieli