Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Toniemi ja Huvuori, ylimmät ystävykset

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Osa tekstistä julkaistu Parnasso-lehdessä 2005-2007
Toniemen ja Huvuoren absurdissa maailmassa asiat ovat kääntyneet päälaelleen monen kiepin ja kuperkeikan kautta. He ovat milloin sademasokisteja, milloin nenäsosialisteja, joskus miehiä, joskus naisia, toisinaan he liukuvat kauemmaksi toisistaan, mutta pian he ovat ylimpiä ystäviä taas. Huvuori ja Toniemi katselevat maailmaa uteliaasti, ovat valmiita kokeilemaan kaikkea eikä heidän seikkailuistaan voi olkia kohauttaen lukea.

Arvot ja tavoitteet, mielipiteet ja vapaan kaupan olemus joutuvat Toniemen ja Huvuoren satuyhteiskuntapakinoissa kriittisen viistoon tarkasteluun. Sirola leikkii kielellä, luo uusia sanoja, nimiä ja ilmauksia, kieputtaa tekstiä yllättäviin suuntiin. Sarjakuvapiirtäjä ja runoilija Jyrki Heikkinen on luonut teoksen mainion, mustavalkoisen kuvituksen.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Tekstinäyte

Toniemi ja Huvuori sademasokisteina

Kerran Toniemen ja Huvuoren tiet erosivat. He harhailivat hetken omia polkujaan kunnes metsän synkkyys päättyi ja he tapasivat jälleen. Siinä paikassa he kaulailivat, hakkasivat selkiään riemulla ja katselivat kuinka ukkospilvi pitkän ja raskaan sään jälkeen lähestyi puhdistaakseen ilman läpeensä ja kokonaan.
Näin hyvään pataan taas päästyään, salaman lyödessä pitkin hohtavin kaarin maahan asti, Toniemi ja Huvuori ottivat ja tutustuivat sademasokismiin ensimmäistä kertaa. Sen kun istuit lätäkköön, hautasit kätesi päähän ja nautit!
Auringon laskettua kesän päätteeksi sademasokismi nousi julkisuuden valokeilaan. Sitä ja sen varusteita esiteltiin lehdissä, ja pian tunnetuimmat näyttelijät harrastivat sitä toistensa kanssa. Hienoista varusteista Toniemi ja Huvuorikin maksoivat mielellään, sillä niin kaikki tuntui paremmalta. He jopa ostivat S:n ja liittyivät sen kanssa ETA:an.
Syvässä hämärässä Toniemi ja Huvuori nyt sitoivat toisensa puuhun kettingein ja antoivat sateen ruoskia ajeltuja takapuoliaan. Siteistä päästäkseen he käyttivät väkivaltaa. Väsyneinä, mutta tyytyväisinä he huohottivat.
Sademasokistien piireissä pyöri erilaisia sohjoja ja lumisukkia. Oli kaikenlaista pärehattua ja kumisadesuodatinta. Ei tarvinnut kuin karvansa näyttää niin heti oli oma linja väärä. Oli niitäkin, jotka eivät hyväksyneet kuin ränninallaseisomisen.
– Mutta tarvitseeko kaiken aina olla ääriasennossa, huomautti Huvuori vain nähdäkseen, että juuri Toniemi kaikista mahdollisista niemistä oli asettunut toiseen valoon.
– Miksi et pysy lestissä, voihkaisi Toniemi. – Mistä tuollainen eristelynhalu? Sytytä edes kamiina. Mutta se oli turhaa. Lämpö oli karannut taivaan tuuliin. Yhdessä Toniemi ja Huvuori menivät vielä sadetanssi-, ja sadehanskakurssille, mutta milläs enää korjasit, jos olit puhki. Kiihko valui heistä pihisten mätänevälle pihanurmelle.
Niin toverustemme tiet haarautuivat jälleen, ensin poluiksi ja sitten laduiksi. Kävivätpä he luistelemassakin. Laskettelua he eivät edes harkinneet, se tuntui jotenkin niin alentavalta. He olivat todellisia trendipellejä.
Tämän asian havaitsi viimeistään kun pääskyset palasivat ja Toniemi nähtiin yhdessä Huvuoren kanssa kutemassa suorassa valossa. Oli sekin lähetys. Sen veroista ei ollut nähty sitten viimeisen kesän, kun kaikki oli myyty eikä mitään ollut enää kädessä.
Seuraava vuosi pyörähti horisontista taas aivan erilaisena. Siinä oltiin kokonaan vapaina seksistä! Tämä uusi virtaus tuli pullopostin mukana Ranskasta, jossa siitä oli jo kauan leivottu mestareita. Huvuori ja Toniemi pitivät toisiaan epäkiinnostuneen näköisinä kädestä uuden aallon harjalla, ja vanhojen sukupuolilehtien kärryttömät toimittajat kyselivät heiltä sellaisia kysymyksiä.
– Niin no, tuota? – vain yhden esimerkin mainitaksemme. Eihän mistään suuntauksesta ottanut selvää ennen kuin kaikki harrastivat sitä joka niemen nokassa asiankuuluvien varusteittensa kanssa saamatta tulokseksi kiihkon poikastakaan.
Samaan aikaan viimeistä sikaa raahattiin jo sen merkiksi, että uusi sadealue lähestyi Pohjanmaata. Sen vaikutuksen olivat ennennäkemättömän kausaaliset.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

158

Kieli

Muu tekijä

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi