Valkeita lankoja

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Anne Leinosen novellien tyylilaji vaihtelee tieteisfiktiosta fantasiaan ja reaalifantasiaan. Monet novelleista on julkaistu aikaisemmin Portti-lehdessä ja niminovelli ”Valkeita lankoja” voitti arvostetun Atorox-palkinnon vuonna 2004. Kokoelman novellien maailmat sijoittuvat milloin tulevaisuuteen tai menneisyyteen, toisenlaisiin maailmoihin, milloin tähän tuntemaamme todellisuuteen, jossa tapahtuu outoja. Anne Leinonen hyödyntää novelleissaan niin vanhoja myyttejä, suomalaista kansanperinnettä kuin scifikuvastoakin.

Novelli ”Koska he olivat liian pyhiä” on kiinnostava dystopia tulevaisuuden maailmasta, josta naiset ovat jonkin oudon taudin seurauksena kuolleet sukupuuttoon. Teknologian avulla on säilyneistä munasoluista onnistuttu lisäämään toinen sukupuoli takaisin maan päälle, mutta niin harvalukuisena, että jokainen tyttölapsi on kallisarvoisena suljettu laitokseen, jossa hänet kasvatetaan suvunjatkamisen tehtävään. Ainoastaan miehet voivat elää vapaina ja monet heistä elävät homoliitoissa.

”Kerran Gotlannissa” –novellin naispäähenkilö, Mari, matkustaa Gotlantiin harrastaja-arkeologiryhmän mukana ja tapaa merenrannalla erikoisen naisen, Evan. Eva varoittaa kuljettamasta ainuttakaan kiveä pois saarelta, sillä jokaisella niistä on sielu. Mari ja Eva ajautuvat lesbosuhteeseen ja Mari miettii koko elämäänsä uusiksi, Suomessa odottaa väljähtynyt parisuhde. Kotimatkalla taskun pohjalta kuitenkin löytyy yllättäen pieni kivi…

Novelli ”Umpipuun lapsi” on yksi kokoelman kiinnostavimpia kertomuksia. Novelli ammentaa suomalaisesta kansanperinteestä: Alisesta maailmasta, maahisista ja paroista. Urheilullisen perheen tyttäret Tuuli ja Henna harrastavat molemmat suunnistusta. Henna vierastaa lapsena metsää ja on muutenkin omituinen lapsi, syrjäänvetäytyvä ja toisennäköinen kuin muut perheenjäsenet. Yhtäkkiä Henna hurahtaa suunnistukseen niin täysin, ettei enää välitä mistään muusta. Mieluummin kuin muiden ikäistensä seurassa, Henna viettää aikaansa metsässä, jota hän ei enää kammoa ollenkaan. Yllätettyään isosiskonsa silittämästä käärmettä, Tuuli päättää ottaa selville tämän salaisuuden.

Vaikka Leinonen etäännyttääkin päähenkilönsä toisiin aikoihin, vieraille planeetoille tai outojen tapahtumien keskiöön, hän kuvaa silti varsin yleisinhimillisiä aiheita, kuten sisarkateutta, yksinäisyyttä, rakkauden kaipuuta ja hyväksytyksi tulemisen tarvetta.
(Silene Lehto/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

tarinoita toisista todellisuuksista

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

304

Kustantaja