Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Neito kulkee vetten päällä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kuvaus kolmen vahvan naisen taistelusta oman onnensa ja paremman elämän puolesta teollistuvalla maaseudulla. Nainen voi menettää miehensä, lapsensa ja lapsenlapsensa, mutta elämälle asetetuista tavoitteista ei tingitä: verstas pidetään pystyssä ja kunniavelka pyritään maksamaan.
(Sanojen aika)
”Teosta hallitsee kolme naishahmoa: kova, sitkeä Alma, jonka kunniantunto on sokea totunnaisiin siveyskäskyihin nähden, ilottomasta lapsuudestaan lujaan, verevään ja merkillisesti ongelmattomana naisenosaan kypsyvä Helmi ja kolmantena Puntin emäntä, kuvana mahtavin, todellinen valtahahmo, iäkkyyttään sokeneva nainen joka hautta miehensä, poikansa ja pojanpoikansa, mutta joka lujin käsin pitää karvarinliikkeensä käynnissä, hoitaa talon ja kakarat ja luo sukua. Kolme tiiviisti lajiinsa sidottua naista. Saavutus on mestarillinen.” Vilho Suomi, US.
(takakansiteksti)

Alkukieli

Tekstinäyte

Alma Virtanen istui tienvieressä kuivan, kesivän kuusenoksan päällä lepuuttamassa jalkojaan. Hän oli kävellyt toistakymmentä kilometriä. Uudet korkeakorkoiset nappikengät olivat ripirinnan ojanpohjassa valkoisen, haljenneen saven päällä ja Alman katsellessa niitä lempeästi kallistui vasemman jalan kenkä hitaasti ja kaatui kyljelleen.
Ajatella, sanoi Alma kallistuneelle kengälleen, erikoisesti vuorikankaassa enää vain heikosti näkyvälle, aamulla vielä hopeanväriselle leimalle. Ajatella, ennen tässä oli räme, ihan vetinen. Ja kinttupolku keskellä ja suomuuraimen varsia ja hirvien makauksia. Ja isot linnut lensivät maata pitkin siivet paukkuen.
Hän siirsi päävaatettaan varovasti taemmaksi. Lahoavien neulasien, mustiksi kypsyneitten ahomansikoiden ja heinänhelpeitten valoisaan tuoksuun sekoittui pesemättömän vaikkakaan ei likaisen tukan tuoksu.
Siitä on kolmekymmentäviisi vuotta, ainakin. Melkein neljäkymmentä. Ja nyt on kuiva nummi. Ajatella, kuka olisi uskonut. Että niin kauan on oltu poissa. Asuttu Riemulinnassa ja kaikki. Ja nyt on kuiva nummi.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Kustantaja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

339

Kustantaja