Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Yöntähti

Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Kahdeksankymppiset luokkatoverukset kohtaavat luokkakokouksessa ja päättävät muuttaa yhteen, remontoituun koulutaloon, joka saa nimekseen Rauhamäki. Toverusten yhteiselo osoittautuu kuitenkin kaikkea muuta kuin rauhanomaiseksi. Hankkeen organisaattori Norma on voimakastahtoinen ja jämpti ihminen, joka haluaa että kaikki sujuisi hänen suunnitelmiensa mukaisesti. Keittäjä Nelli taas ei päästä ketään lähelleen vaan huokuu jatkuvasti pidätettyä kiukkua, ainoa josta Nelli pitää on hänen lemmikkikissansa nimeltä Yöntähti. Kielo taas on homssuinen ja originelli harrastelijakirjailija, joka päivät pitkät hoivailee undulaattiaan ja sekös vasta Nelliä ärsyttää! Näiden kolmen lisäksi taloon muuttavat kolmannen luokan kuvataiteilija Helmi ja poikamiespastori Herbert, jonka huomiosta naiset kilpailevat.

Istanmäki kuvaa lämpimällä huumorilla näiden viiden erilaisen ihmisen yhteiseloa. Vähä vähältä toverusten välille viriää luottamus ja he avautuvat toisilleen myös kipeistäkin elämänkolhuista. Romaani valottaa kiinnostavalla tavalla ikäihmisten sielunelämää, suhtautumista elettyyn elämään, vanhuuteen ja edessä häämöttävään kuolemaan. Vaikka mittari näyttääkin kahdeksaakymppiä ja elämässä on koettu yhtä ja toista, on ihmisluonto silti pohjimmiltaan muuttumaton: edelleen kanssaihmisten huomio ja hyväksyntä on tärkeää.
(Silene Lehto/ Sanojen aika)
Takakannen teksti:

Lapsuuden koulutalon eteiseen alkaa saapua vieraita vanhuksia, mutta tunnistaminen alkaa heti. Liverretään kuin linnut, ai sinähän se olet!
Taannoiset pojanvintiöt ovat muuttuneet papparaisiksi, ja entiset tytöt kävelevät kankeasti ja voihkivat polviensa kipeyttä.
Sitten Norma kilistää kupin reunaa ja pyytää hiljaisuutta. Hän nostaa näkyville valokuvan.
-Tässä on unelmien talo, huoneita vaikka kymmenelle, hän sanoo ja tarjoaa asuinkumppanuutta vanhoille luokkatovereilleen. - Ystävyyden talo. Rauhamäki. Eikö olekin sopiva nimi?
Kiusaantuminen leviää huoneeseen kuin sumu.
Viikkojen vieriessä muutama halukas kuitenkin ilmaantuu. Rauhamäkeen muuttavat Norman ja keittäjä Nellin lisäksi Kielo, jonkinlainen kirjailija, kolmannen luokan kuvataiteilija Helmi ja poikamiespappi Herbert. Heillä on syynsä, mikä kullakin.
Mitään rauhan tyyssijaa talosta ei tietystikään muodostu, reviirien merkintä alkaa jo ulkoportailla.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
204
Kustantaja
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi