Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Taiteilijan omaakuvaa on pidetty yhtenä kaikkien aikojen parhaista omaelämäkerrallisista romaaneista. Joyce kuvaa itsensä niin perusteellisesti, ettei romaanikirjallisuudesta löytyne toista sen vertaista. Näkökulma on koko ajan ankkuroitunut päähenkilön, Stephen Dedaluksen tajuntaan.
Omankuvansa Joyce maalaa asteittaisesti etenevien kuvien sarjana, joiden moninaisuudessa heijastuu ihmisen syvyys ja tyhjentymättömyys. Lapsena hän ajattelee ja näkee lapsenomaisen yksinkertaisesti; puberteetin hämmennys saa ilmaisunsa romanttisissa näyissä ja symbolistisissa mielikuvissa.

Tekijä julistaa taidekäsityksensä keskustelussa, jossa Stephen selittää ystävilleen taiteen olemusta. Mutta itse teos on todellinen romaanitaiteen oppitunti, sillä sen tekniikka kuvittaa havainnollisesti fiktion salaisia lakeja.

”´Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta´ on moderni – ja painotettakoon – kestävästi moderni romaani, joka hahmottaa perinteisiä kerronnan keinoja uhmaten erään ihmisen, Stephen Dedaluksen lapsuuden ja nuoruuden ja tulon aikuisuuteen. Joyce ylittää teoksessaan omaelämäkerrallisuuden ja se tekee oikukkaasta, hallitusta kertomuksesta yleispätevän.”
- O.S., Maaseudun Tulevaisuus

(takakansiteksti v. 2001 painoksesta)

- - -

Stephen Dedaluksen tarina on hätkähdyttävän realistinen ja omaperäinen peilikuva James Joycen omilta kasvuvuosilta ja 1900-luvun kirjallisuuden merkittävimpiä teoksia.

Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta (1916) on kertomus Stephen Dedaluksen älyllisestä, moraalisesta ja seksuaalisesta kehityksestä lapsuuden vuosilta aina alkavaan aikuisuuteen saakka. Hän kuuntelee isänsä tarinoita, käy jesuiittojen kouluja ja yliopistoa, harkitsee papiksi ryhtymistä, mutta etenee koko ajan haparoiden kohti omaa sisäistä minuuttaan.

Katolisessa ja köyhtyvässä perheessä 1800-luvun lopun Dublinissa kasvavan Stephenin tietoisuuteen vaikuttavat voimakkaasti Irlannin historia ja politiikka, kieli ja taide. Kaiken keskellä kuin kreikkalaisen tarun Minotauros labyrintissään on katolinen kirkko. Ja kuin tarun Daidalos, joka pakeni lentäen Kreetalta, Stephenkin joutuu lähtemään maanpakoon. Hän jättää Irlannin, katkaisee siteensä kirkkoon ja perheeseen voidakseen toteuttaa todellista kutsumustaan kirjailijana.

(Basam Books 2013)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

323

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

294

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

284

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä