Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kohtalon talo

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kohtalon talo sisältää kahdeksan kertomusta, joiden tapahtumat sijoittuvat Elisabeth I:n aikakaudelta toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Englannin historia ja Merravay-nimisen talon historia hahmottuvat eri minäkertojien kautta.
Nuori Jonathan Borage suunnitteli Merravayn v. 1577 Tom Rowhegelle, kuningatar Elisabetin suosimalle merisankarille. Mutta talo oli tuskin valmistunut, kun sen ympärillä näyteltiin ensimmäinen murhenäytelmä. Ryhtyessään työhön Jonathan ei vielä tiennyt, että hän joutuisi rakentamaan sen myös Elisabetille, omalle salaiselle rakastetulleen, jonka nyt oli määrä mennä naimisiin rikkaan Tom Rowhedgen kanssa. Tieto tästä sumensi Jonathanin mielen ja sai hänet ryhtymään epätoivoisiin tekoihin. Kauniilla, voimakasluonteisella Elisabetilla oli oma ratkaisunsa asiaan. Hänestä tuli Merravayn ensimmäinen valtiatar, eikä kukaan koskaan saanut tietää, mitä pimeällä, liejuisella tiellä oikeastaan oli tapahtunut. Mutta vielä vuosisatoja myöhemmin nämä tapahtumat vaikuttivat Merravayyn asukkaiden elämään.
Aika kuluu. Merravayt rappeutuu, sen loistoaika alkaa auttamattomasti olla ohi. Mutta se säilyttää ihmeellisen mahtinsa ihmismieliin. Kenenkään, joka kerran on menettänyt sydämensä Merravaylle, ei ole helppo luopua siitä. Tämän saavat kokea heikko, hyväntahtoinen George, viktoriaanisen ajan sovinnainen Charlotte ja ensimmäisen maailmansodan levottomaan sukupolveen kuuluva ylimielinen, loistonhaluinen Maude, jolle talon menettäminen koituu turmioksi. Rauha näyttää laskeutuvan Merravayn ylle vasta kun vanhojen sukujen nykyaikaiset jälkeläiset Tom Rowhedge ja Ginger Whymark asettuvat siihen asumaan.

Loistava… romanttinen… älykäs… sydäntä lämmittävä… rakenteeltaan uudenlainen ja sanonnaltaan raikas historiallinen romaani.
The New York Herald Tribune
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

304

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä