Ilon ja varjon maa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

satukokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Irja Kilpeläisen Ilon ja varjon maata on ehditty kysellä ja kaivata. Hänen kokemuksensa erilaisten ihmisten kuuntelijana ja ymmärtäjänä tuovat kokoelmaan lämmintä, hätäilemätöntä hymyä ja elämänviisauden, joka sadun vaatteissa löytää tiensä yhtä hyvin lapsen kuin aikuisen luo.
Putte-peikko erikoiskorvineen ja viisaasti vanheneva Susanne ovat Satumetsän tuttua väkeä. Teiniharjun tarinassa on talletettuna monen polven yhteinen, unohtumaton kokemus. Satu madosta joka oli ”ihan tarpeeton” tai Kivi, tuo kipeä pätkä kristityn vaellusta ovat olleet tavallaan ikuisia jo syntyessään: tosi kertomusta elämästä, kasvamisen kivusta.
(takakansitekstistä)

Maisteri Irja Kilpeläinen on tunnettu erinomaisena kertojana. Tällä kertaa hän on tarttunut kynäänsä ajatellen nimenomaan partionjohtajia, nuorisotyöntekijöitä ja yleensä kaikkia, jotka joutuvat tekemisiin nuorten kanssa. Näin on syntynyt Ilon ja varjon maa, ensimmäinen alkuperäinen Suomessa julkaistu kokoelma nuotiotarinoita, jollaisten puute on jatkuvasti tunnettu kipeänä. Tämän kokoelman kolmattakymmentä tarinaa muodostavat sangen värikkään kokonaisuuden, jossa varhaisnuorten, kehitysikäisten ja miksei vanhempienkin ongelmia on käsitelty raikkaasti ja elämänmyönteisesti milloin hilpeän sadun, milloin vakavamman kerronnan tai taiteellisestikin täysipainoisen kertomuksen puitteissa.
Niinpä nämä tarinat loppujen lopuksi ovat enemmän kuin tavallisia nuotiotarinoita ja ansaitsevat siksi laajan lukijakunnan. Ilon ja varjon maahan sisältyy koko elämä, tämä iloinen ja surullinen maa, jossa kaikkein tärkeimpiä asioita on oppia elämään kiitollisesti "tänä päivänä".
(Kirjapaja)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

nuotiotarinoita

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

124

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

2. laajennettu painos Kirjapaja 1960