Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Peilisali

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kunnianloukkausjuttu järkyttää Englannin koko lääkärikuntaa, etenkin sen korkeinta hierarkiaa. Asiaa pidetään hyvin valitettavana, vaikka ymmärretään täysin, ettei Sir Thomas Gilling voi jättää professori David Linen ennenkuulumatonta hyökkäystä sikseen.
Tapausten tausta on lyhyesti sanottuna seuraava: nuori, maineikas tutkija, professori David Line on julkisuudessa syyttänyt vielä maineikkaampaa virkaveljeään Sir Thomas GIllingiä puolueellisuudesta, vääristä hoitomenetelmistä ja vanhanaikaisuudesta, minkä seurauksena tunnettu poliitikko on kuollut Gillingin käsiin. Mikäli Gilling olisi suostunut käyttämään Linen johdolla kehitettyä tietokonetta, olisi päädytty oikeaan diagnoosiin ja potilas voitu pelastaa. Sir thomas puolestaan ilmoittaa, ettei kone hänen mielestään ole vielä tarpeeksi pitkälle kehitetty eikä pysty korvaamaan ihmisaivoja eikä lääkärin kokemusta.
Kirjan rungon muodostaa jännittävä oikeudenkäynnin kuvaus, jonka yhteydessä muotoutuu kuva molemmista vastapuolista ei ainoastaan lääkäreinä, vaan ihmisinä, herää kysymyksiä lääkärin etiikasta ja inhimillisten motiivien moninaisuudesta. Käy ilmi, ettei oikeuden ja edistyksen säihkyvää säilää heiluttava ristiretkeläinen kestä lähempää tarkastelua yhtään sen paremmin kuin erehtyväinen, itseään epäilevä, ehkä vääriäkin ratkaisuja tehnyt virkaveli, vaikka viimeksi mainitulla olisikin ollut menestystä ja valta-asemia, noilta epäilyttäviltä vaikuttavia kalkkeutumisen merkkejä.
Oikeusjuttu osoittaa, ettei kukaan ole voittanut: paljon likapyykkiä on pesty julkisuudessa, monen ihmisen maine on turmelu. Parhaiten jutusta on selvinnyt se, joka on tietoinen vajavaisuudestaan, joka on säilyttänyt nöyryytensä.
John Rowan Wilsonilta on aikaisemmin julkaistu suomeksi lääkäriromaani Sokkokoe”, jossa hän myös paneutui lääkärin etiikkaan. ”Peilisali” edustaa samaa korkeata tasoa: suurta asiantuntemusta ja mukaansatempaavaa kertojankykyä.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Asiasanayhdistelmät

Tekstinäyte

Kellon lyödessä seitsemän Sir Thomas Gilling alkoi havahtua unestaan. Hän heräsi yleensä hitaasti, aivan vähitellen. Ja aina unen kaikotessa hänen tajuntaansa hiipi outo ahdistuksen tunne, jolle hän ei koskaan ollut löytänyt järjellistä selitystä. Täysikasvuiseksi tultuaan hän oli joka aamu havahtunut tähän epämääräiseen pelon tunteeseen, aivan kuin häntä juuri sinä päivänä olisi odottanut jokin onnettomuus. Usein hän oli yrittänyt karkoittaa tätä tunnetta tutkiskelemalla, mihin se saattoi pohjautua. Missään tapauksessa se ei voinut liittyä hänen nykyiseen elämäänsä. Hänhän oli menestynyt mies, varakas ja varma itsestään – hänen ei tarvinnut pelätä ketään. Hänen avioliittonsa oli onnellinen, häntä kunnioitettiin ja hänellä oli vaikutusvaltaa. Hänen terveytensäkin oli hyvä. Mistä tämä pelon tunne siis saattoi johtua, tämä joka-aamuinen kymmenisen minuutin puoliksi tajuton ahdistuksen tila? Oliko se peräisin lapsuuden ajoilta vaiko ennakkoaavistusta jostakin tulevasta, tajuttoman minän pelkoa kuoleman väistämättömyyden edessä?
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

243

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

425

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä