Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

2001 avaruusseikkailu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Löytö-avaruusalus on matkalla kohti Saturnusta mukanaan kaksi astronauttia sekä kolme "talviunta" nukkuvaa tiedemiestä. Tiedemiesten salaisena tehtävänä on tutkia Saturnuksen kuusta löytyvää monoliittia, joka on ilmeisen samanlainen kuin aiemmin Kuusta löydetty outo esine. Kirjan kuudentena "päähenkilönä" toimii aluksen keskustietokone HAL 9000, kehittynyt ja keskustelemaan pystyvä tietokone, joka valvoo ja kontrolloi kaikkea aluksessa tapahtuvaa. Matka saa yllättävän käänteen, kun HAL ajautuu ristiriitoihin astronauttien kanssa ja alkaa toimia itsenäisesti.
Maailmankuulun tieteisromaanikirjailijan maineikas teos, elokuvanakin tunnettu 2001 Avaruusseikkailu kuvaa jättimäisen avaruusaluksen huimaa matkaa kohti tuntematonta. Tapahtuma-aika on 21- vuosisata, aika jolloin ihminen on jo voittanut avaruusmatkailun vaikeudet ja jolloin eräästä kuun kraatterista on tehty löytö horjuttaa ihmisen omaksumaa käsitystä avaruudesta. Mukanaan sillä on viisi matkustajaa, astronautit Bowman ja Boole sekä kolme ”talviuneen” vaivutettua tiedemiestä, jotka on määrä herättää vasta, kun heidän taitojaan tarvitaan. Kuudes ”matkustaja” ja matkan varsinainen johtaja on HAL 9000, pitkälle kehitetty tietokone, joka osaa keskustella ja jonka silmät ja korvat valvovat kaikkea. Tämä inhimillinen tietokone joutuu lopulta avoimeen ristiriitaan aluksen miehistön kanssa ja alkaa toimia itsenäisesti. Matka saa yllättävän käänteen. Suhteellisen aikakäsitteen laita kumoutuvat.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Tekstinäyte

"Kuivuutta oli nyt kestänyt kymmenen miljoonaa vuotta, ja hirmuliskojen valtakausi oli aikoja sitten päättynyt."
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

254

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

194

Kääntäjä

Lisätietoja

2. p. 1976 nimellä: 2001 avaruusseikkailu. - Nimeke selässä ja irtopäällyksessä: 2001 avaruusseikkailu 3. p. 1981. Julk. myös Loisto-sarjassa 2001.