Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

On rakkautes ääretön

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Minusta ukki tykkää eniten maailmassa. Jos olen ukille kiltti, hän ei ikinä hylkää minua. Hän tekee minut hyväksi, ukin tytöksi, ja minä lupaan aina olla ukille kiltti.
Mutta silloin kun seison ympyrässä, ei ukki saa tulla.

Maria Peuran esikoisteos On rakkautes ääretön kertoo kuusivuotiaasta Saarasta, joka on viety kesäksi isovanhempiensa luokse, koska hänen vanhempansa eivät kykene hoitamaan häntä.
Ukki on ainoa aikuinen jonka Saara uskoo rakastavan häntä, ja juuri Ukin väkivaltainen rakkaus ajaa Saaran fantasiamaailmaan ja syyllisyyteen. Saara kaipaa äitiään, mutta tämä ei pysty auttamaan, ja Saara jää Ukin armoille.

Ketään syyllistämättä Peura kutoo tiiviin, kauniin ja voimakkaan kertomuksen vaikeasta aiheesta, insestistä. Hän kirjoittaa lapsen luottamuksesta, riippuvaisuudesta ja tavoista selvitä. Peura on kirjoittanut ankarasta aiheesta samalla kertaa sekä järkyttävän että heleän kauniin teoksen.
(takakansiteksti)


Saara on pieni tyttö, joka pitää metsässä juoksemisesta, koivuihin kiipeilystä, auringosta ja järven viileästä sylistä. Saaralla on sydänystävä Pentti ja navetassa rakas Ruusu-lehmä. Saara rakastaa äitiä ja isää vaikka juuri nyt äiti ja isä ovat liian väsyneitä hoitamaan Saaraa. Äiti ja isä tuoksuvat viinalle. Siksi Saara on mummolassa. Vaikka Saara kuinka yrittää rakastaa mummoa, mummo vain ei rakasta Saaraa, mutta ukki rakastaa. Ja vain Saaran rakkaus voi pelastaa ukin kuolemalta. Kun ukki voimistuu Saarasta on Saara kuolla. Ukin sormet ja iso ruumis raiskaavat pikkutytön mummon silmien alla kerta toisensa jälkeen ja kun Saara ei ole tarpeeksi kiltti hän saa piiskaa. Vaikka Saara olisi kuinka kiltti ukki raiskaa ja mummo piiskaa silti. Tässä tarinassa on kuitenkin enkeleitä: opettaja Kaisa-Maria, lääkäri Vänninen, sukulaisperhe ja lopuksi terapeutti Mirja. Ukilla on syynsä, mummolla on syynsä, äidillä ja isällä on synsä tehdä mitä tekevät, mutta Saaran ei enää tarvitse kärsiä. Hän saattaa pelastua.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Mummo lähtee Minna-tädin luokse lomalle ja minä jään kahdestaan ukin kanssa. En pääse livahtamaan Bonsdorffeille, koska ukki haluaa, että teemme kaiken yhdessä. Syömme yhdessä. Nukumme yhdessä. En jaksa muistuttaa ukkia säännöistä. Edes haaveilla en jaksa enkä nukkua enkä olla hereillä. Minä vain myötäilen ja koetan olla hiljaa, ettei ukki satuttaisi minua enempää kuin on pakko. Ukista on tullut synkkä. Hän ei enää pillahda itkuun sen jälkeen kun on halkaissut ruumiini. Hän ei sano, että minä olen ukin oma pikku tyttö. Hän ei sano mitään, ja minua kalvaa kauhea epätietoisuus siitä, olenko tehnyt jotakin väärin. Haluan tehdä kaiken oikein, jotta ukki voisi rakastaa minua. Ukki on ainoa toivo. Mummo ei rakasta minua, koska minä teen ukin hulluksi. Äiti rakastaa viinaa enemmän kuin minua. Isä on liian väsynyt rakastaakseen. Jeesus ei rakasta minua, koska en aina ole kiltti ukille. En löydä edes Zorron kavionjälkiä. Kun laitan silmät kiinni näen pelkkää mustaa. Minua ei huvita piirtää eikä lukea. Kirjaimet näyttävät tuhruisilta. Värit sekoittuvat toisiinsa, muuttuvat harmaaksi mössöksi. Päivällä minua pelottaa aivan hirveästi, kun ajattelen yötä, ja yöllä minua pelottaa, kun ajattelen päivää. Jos mitään ei tapahdu, alan palella. Katoan pimeyteen, jossa vain odotan ukin kosketusta. Kun ukki koskettaa, olen kauhuissani ja helpottunut. Ukin kosketus lämmittää. Minuun virtaa rakkautta ja hyvyyttä. Olen hyvä tyttö. Ukin hyvä pieni tyttö.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

224

Kustantaja