Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Csardas

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Csardas tekee sukukansallemme Unkarissa saman minkä Tuulen viemää Yhdysvaltain etelävaltioille: kuvaa kokonaisen ajanjakson ja yhteisön vaiheet ja muuttumisen ihmisten kautta, värejä ja elämää uhkuvana kuvakudoksena.

Romaanin avaus tapahtuu vuoden 1914 Unkarissa, joka keskushenkilöiden kohdalla on vielä paljolti Gyurkovicsien Unkari, vauras ja huvitteleva. Sitä se on ennen muuta Ferencin perheen kauniille sisaruksille, oikukkaalle Evalle ja lempeälle Amalialle, jotka huolettomina tekevät ensimmäisiä valloituksiaan seuraelämässä. Ja kuitenkin juuri heidän kohtalonaan on elää pohjiaan myöten kaikki Unkaria odottavat mullistukset, kummankin oman laatunsa mukaisesti. Romaanin lopputapahtumat sijoittuvat 1950-luvvun alkuvuosiin. Amalia ja Eva asuvat jälleen saman katon alla siinä unkarilaisessa pikkukaupungissa, josta elämä lähti heitä kuljettamaan vuosisatamme eurooppalaisiin elämändraamoihin.

Muutamat perheet, muutamat suvut nousevat etualalle tässä valtavassa romaanissa, johon mahtuu kaksi maailmansotaa ja kaikki ne murrokset, jotka unkarilaiset ovat joutuneet kokemaan. Csardas lumoaa lukijansa. Sen ihmiset tulevat läheisiksi voimassaan ja heikkouksissaan. Ja taustana siinä elää Unkarin ma, luonto, se joka pysyy ja kestää myllerryksien ja ideologioitten läpi, ruokkii eloon jääneet ja uuden sukupolven.
Diane Pearson on englantilainen, ja Csardas on hänen kolmas romaaninsa. Voi sanoa että aihe valitsi hänet, ei hän aihetta. Hän kirjoitti romaania neljä vuotta, oleskeli pitkiä aikoja Unkarissa, samasti maahan. Csardas on rakkaudentunnustus sukukansallemme.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

368

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

575

Kustantaja

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

306

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä