Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Csardas

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Csardas tekee sukukansallemme Unkarissa saman minkä Tuulen viemää Yhdysvaltain etelävaltioille: kuvaa kokonaisen ajanjakson ja yhteisön vaiheet ja muuttumisen ihmisten kautta, värejä ja elämää uhkuvana kuvakudoksena.

Romaanin avaus tapahtuu vuoden 1914 Unkarissa, joka keskushenkilöiden kohdalla on vielä paljolti Gyurkovicsien Unkari, vauras ja huvitteleva. Sitä se on ennen muuta Ferencin perheen kauniille sisaruksille, oikukkaalle Evalle ja lempeälle Amalialle, jotka huolettomina tekevät ensimmäisiä valloituksiaan seuraelämässä. Ja kuitenkin juuri heidän kohtalonaan on elää pohjiaan myöten kaikki Unkaria odottavat mullistukset, kummankin oman laatunsa mukaisesti. Romaanin lopputapahtumat sijoittuvat 1950-luvvun alkuvuosiin. Amalia ja Eva asuvat jälleen saman katon alla siinä unkarilaisessa pikkukaupungissa, josta elämä lähti heitä kuljettamaan vuosisatamme eurooppalaisiin elämändraamoihin.

Muutamat perheet, muutamat suvut nousevat etualalle tässä valtavassa romaanissa, johon mahtuu kaksi maailmansotaa ja kaikki ne murrokset, jotka unkarilaiset ovat joutuneet kokemaan. Csardas lumoaa lukijansa. Sen ihmiset tulevat läheisiksi voimassaan ja heikkouksissaan. Ja taustana siinä elää Unkarin ma, luonto, se joka pysyy ja kestää myllerryksien ja ideologioitten läpi, ruokkii eloon jääneet ja uuden sukupolven.
Diane Pearson on englantilainen, ja Csardas on hänen kolmas romaaninsa. Voi sanoa että aihe valitsi hänet, ei hän aihetta. Hän kirjoitti romaania neljä vuotta, oleskeli pitkiä aikoja Unkarissa, samasti maahan. Csardas on rakkaudentunnustus sukukansallemme.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
368
Kääntäjä
Sarjamerkintä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
575
Kustantaja
Ilmestymisaika
Sivumäärä
306
Kääntäjä
Sarjamerkintä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä