Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Valkoista pitsiä, mustaa pitsiä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Vahva esikoisromaani intohimoista, joiden suunnan arki muuttaa. Sinä kesäisenä iltana Inari on kuin hehkuva intiaaniprinsessa, jumalatar johon komea Anton hullaantuu. Inari jättää Karen ja Anton Marikan. Mutta intohimo, pitsialusvaatteet, seinää vasten naiminen ja sielujen kohtaaminen eivät ole verrannollisia ensimmäiseen yhteiseen roskapussiin. Kun toinen lapsi syntyy, on Inari jo muuttunut kodin, lähikaupan ja hiekkalaatikon bermudankolmiota raahustavaksi kansitakkimammaksi. Miten tässä näin pääsi käymään? Kun Anton kohtaa kapakan iloisessa seurueessa Marjan, hänet valtaa puhdas himo. Hän on taas taikapiirissä, johon Inari ei enää kuulu. Annamari Marttinen (s. 1960 Lappeenrannassa) on valmistunut kielenkääntäjäksi ja työskennellyt toimittajana sekä kielten- ja äidinkielen opettajana. Valkoista pitsiä, mustaa pitsiä on hänen esikoisromaaninsa.
(Otava)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Tekstinäyte

Anton ajatteli silloin illalla, vastapäätä Inaria terassin pöydässä, että mikäli koskettaisi tyttöä, hänen sormensa palaisivat rakoille.

**

Kun raskaus sitten oli tosiasia, Inari meni apteekkiin ostamaan raskaustestin, ehkä neljännen tai viidennen kerran (tietysti hän oli joka kerta käynyt eri apteekissa ) ja joka kerta farmaseutti oli katsonut häntä oudosti ja hän itse, syystä jota ei pystynyt käsittämään, tunsi olonsa syylliseksi ja halusi suoriutua muualle mahdollisimman nopeasti, sillä hän oli varma, että farmaseutti teki hänestä omia johtopäätelmiään, mittaili häntä, katsoi hänen leviksiään, arvioi sitä, mikä testin tulos olisi ja olisiko tämä farkkuihin pukeutunut tyttö siitä kauhuissaan vai haltioissaan.
Kun testi-ikkuna sitten lehahti punaiseksi, sitä ei toden totta tarvinnut viedä ikkunaan kirkkaaseen päivänvaloon eikä kuljettaa mukana työpaikalle. Inari ei tietenkään voinut uskoa että ikkuna, molemmat ikkunat, olivat kirkkaan punaiset, hänen täytyi vielä tarkistaa kaikki käyttöohjeesta. Entä testi, mitä hän tekisi sille? Pitäisikö se säästää, samaan tapaan kuin lapsen hampaat ja hiuskiehkurat? Entä jos hän heittäisi sen roskiin, joutuisiko se mahdollisesti kaatopaikkoja tonkivien ulkopuolisten käsiin?
Ei edes ensimmäinen neuvolakäynti tuonut hänen toivomaansa varmuutta raskaudesta. Neuvolan lasiovessa luki mustin tikkukirjaimin ÄITIYSNEUVOLA ja LASTENNEUVOLA, mutta vaikka ovi aukesi aivan helposti, odotushuoneen maailmaan astuessaan hän tunsi itsensä hiiviskelijäksi.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

224

Kieli