Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ensimmäinen näytös

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Martta on pikkutytöstä, satunäytelmän ’kaalimadon’ osasta alkaen, elänyt teatterin maailmassa. Sinne hän on paennut hajoavan kodin vaikeuksia, siellä hän on toimittanut kaikkea: ollut puvustonhoitajan apulaisena, kuorolaisena, kuiskaajana, statistina. Täyteen ikään ehdittyään hän on joutunut leipätyöhön suuren liikelaitoksen konttoriin, mutta se on merkinnyt vain sivuseikkaa kaikki nielevän teatteriharrastuksen ohella.
Martta odottaa suurta tilaisuuttaan, oikeaa roolia. Mutta sitä ei kuulu – ja välillä sattunut lyhyt raju rakkauskokemus komean näyttelijän kanssa tavallaan avaa tytön silmät tajuamaan teatterin hänen työhönsä kohdistamat lakkaamattomat vaatimukset ja samalla sen piittaamattomuuden hänen omista toiveistaan. Äkkiä hän tempautuu irti taikapiiristä, miettimättä, vaistonvaraisesti.
Romaanin alkaessa Martta on jo kauan ollut naimisissa. Vuodet ovat kuluneet tasaisesti aherruksen, huolen ja huvin vaihdellessa. Vähitellen hän alkaa uudelleen lähestyä teatteria, mutta nyt entisestä poikkeavalla tavalla – katsojana, eläytyjänä. Hänet on vallannut uusi voimakas teatterin lumous ja hän alkaa jälleen tapailla ystäviään kulissien takana. Hän kokee uudestaan elämänsä sokean unenomaisen ensimmäisen näytöksen ja tajuaa sen tapahtumat nyt uudella tavalla kipeästi, mutta selkeästi ja kypsästi.
’Ensimmäinen näytös’ on romaani unelmasta ja elämästä, siitä, millaista on unelman eläminen. Sen päähahmona on itse teatteri elämänmuotona, jolla on omat demoniset, traagiset ja koomiset piirteensä. Helvi Erjakka tuntee teatterin läpikotaisin. Hänen romaaninsa on kirjallisuudessamme ensimmäinen, jossa teatteri saa täysin tosioloisen, jokapäiväisen hahmonsa ja jossa se valtaa lukijan niin kuin vain todellisuus voi vallata.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

259

Kieli