Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Rakastunut rampa eli Sakris Kukkelman, köyhä polseviikki

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Joel Lehtosen Rakastunut rampa on tunnelmaltaan synkkä ja alakuloinen. Kerronnan väreinä ovat syksyn valottomat, tummat sävyt. Romaanin päähenkilö Sakris Kukkelman, kyttyräselkäinen rampa, elää omassa fantasiamaailmassaan ja uskottelee itselleen olevansa naisten rakastama sankari.
Rakastuneen ramman ruman estetiikassa ja voimakkaassa visuaalisuudessa näkyy Lehtosen siirtyminen ekspressionismiin. Ekspressionismille, ja ylipäänsä modernismille, oli tyypillistä kääntyminen sisäänpäin, subjektiivisen tunteen ja kokemuksen ilmaisu, introspektio ja henkilökeskeiset kerronnan muodot. Syksyinen alakuloinen luonto samoin kuin teoksen miljöö, Krokelbyn ränsistynyt esikaupunkialue, heijastavat koko romaanin tuntoja: ankeutta, groteskia ja kaiken puolinaisuutta, kirjoittaa Irma Perttula esipuheessaan.
Rakastunut rampa sai synkkyydessään ja elämänkielteisyydessään hämmentyneen vastaanoton aikalaisilta. Sitä pidettiin kirjailijan välivaiheen työnä, mutta nykyään kirja on monille yksi Lehtosen tärkeimmistä teoksista (Gummerus 2006 takakansiteksti).
Kirjallisuudenlaji
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tarkka aika
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
romaani
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
291
Kustantaja