Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Evakkotaival

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Eräänä yönä oli hirvi hypännyt lehmihakaan. Lehmät olivat pelästyneet, rikkoneet aidat ja juosseet mikä minnekin. Yöllä tuli sotilas teltan ovelle ja huusi: ”Haaparanta ammuu!” Ensin emme oikein tajunneet mistä oli kysymys, mutta tultuamme ulos meille selvisi, että lehmät olivat karkuteillä ”Hintlantia kohti.”

Ensi syksynä tulee kuluneeksi kolmekymmentä vuotta noista ajoista, jotka koskettivat tuhansia ja taas tuhansia suomalaisia hyvin läheisesti. näistä ajoista on kuitenkin kerrottu maamme kirjallisuudessa kovin vähän.
Kysymys on Lapin sodan evakkovaiheesta, mistä rovaniemeläinen Eila Raatikainen (o.s. Hulkko) on kirjoittanut lämminhenkisen ja huumoripitoisen, toisaalta hätkähdyttävän ja sodan mielettömyyden tuomitsevan kirjan.
Evakkotaival kertoo erään rovaniemeläisryhmän lähdön evakkoon, elämän vieraalla maalla Norrfjärdenissä ja paluun hävitettyyn kotikauppalaan.
Kirjaviin vaiheisiin kuului muun muassa monet suomalaiset naisen hämmentänyt lääkärintarkastus ja täisauna, jota valvoivat ruotsalaiset sotapojat. Kysymys oli massoita, joten mitään yksityissaunoja ei voitu järjestää. Sinne vain sekaan.
Kommelluksia ja hauskoja tapahtumia oli toki riittämiin. Pohjalla kyti kuitenkin aina kaipuu kotimaan, levottomuus siellä olevien omaisten kohtaloista ja harras toivo sodan loppumisesta.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

148

Kieli