Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Tänään

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
pakinakokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Pakinataide puhuttelee lukijaa välittömämmin ja läheisemmin kuin mikään muu sanataiteen laji; se on nimenomaan elävää kirjallisuutta. Samalla se heijastaa monipuolisimmin kirjoittajansa persoonallisuutta. Suomalainen Guss Mattsson on tämän taidemuodon eräs suurimpia mestareita. HELMI-sarjassa nyt ilmestyvään TÄNÄÄN kokoelmaan on poimittu nelisenkymmentä pakinaa hänen kahdeksan nidettä käsittävästä valittujen ’I dag’ –pakinoiden kokoelmastaan. Valikoiman on toimittanut ja suomennostyön suorittanut maisteri Kauko Kare, joka on myös kirjoittanut teokseen Guss Mattsson ja hänen taiteensa esittelyn.
Guss Mattssonin loistavista pakinoista heijastuvat maailman narrimaisuudet rakastettavina, idyllisinä ja runollisina heijastuskuvina. Näemme milloin auringon kajoa, tai kuun hohdetta, Kappelin lehmusten varjoa tai Etelä-sataman utua ihmisen ja hänen enemmän tai vähemmän päättömien ryhtymistensä ympärillä. Ihminen kaikessa lapsenomaisuudessaan leikkii Guss Mattssonin pakinoissa kauneimpia, poikamaisimpia leikkejään. Leikki voi välillä saada myös syvempiä ilmenemismuotoja. Silloin Guss Mattsson antaa ’soittimestaan’ kuulua tummia, jopa epäsointisia säveliä. Ehkäpä hän taiteilijana onkin syvimmillään juuri silloin, kun hän syövyttää tällaisen, ensi alkuun huolettoman ’tänään’-laatuvukuvan vaivihkaa filosofiseksi synkeäksi, jopa irvokkaaksi elämän karikatyyriksi.
(takakansiteksti)
Kirjallisuudenlaji
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
valittuja pakinoita
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
122
Kustantaja
Kääntäjä
Lisätietoja
Sarjasta Valda Skrifter af Gustaf Mattson valikoinut ja suomentanut sekä esipuheen kirjoittanut Kauko Kare.
Muu tekijä
Sarjamerkintä