Punaisen tuvan tarinoita

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

pakinakokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Riemastuttava kuvaus kaupunkilaispariskunnan sopeutumisesta maaseudun elämään ja heidän muuttumisestaan menevistä mainostoimistoihmisistä isännäksi ja emännäksi. Kiireinen helsinkiläisarki vaihtuu työntäyteiseen maalaiselämään keskisuomalaisella tilalla. Elämään tuovat väriä alati kasvava kanaparvi, karkailevat siat ja vasikat sekä kaupunkilaisten touhuja pilke silmäkulmassa seurailevat naapurit. Teos perustuu alun perin Helsingin Sanomissa julkaistuun pakinasarjaan. Valokuvakuvitus.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
”Tämä on tositarina. Tämä on kertomus hullusta päähänpistosta, joka osoittautui harvinaisen viisaaksi ratkaisuksi. Unelmasta, joka toteutui, mutta pysyi silti unelmana. Ihmisistä, jotka aikansa muitten rakentamissa ympyröissä puperrettuaan potkaisivat koko järjestelmää päähän ja huomasivat, että elämä voi olla ihmisenarvoistakin.” Näin alkaa tarina kahden kaupunkilaisen ensimmäisestä vuodesta maaseudulla.
Marja Luukkonen ja hänen miehensä olivat meneviä ja menestyviä ihmisiä, niitä jotka syöksyvät paikasta toiseen, tapaavat tärkeitä ihmisiä ja käyvät tärkeitä neuvotteluja. Kerran he pysähtyivät miettimään koko touhun tarkoitusta, päättivät lopettaa menemisen ja ryhtyä oleviksi ihmisiksi. Viiden päivän kananhoitokurssi ja teurasmullin kasvatusohjeet eväinään he vaihtoivat mainostoimistoympäristön ja yksiön kahdeksitoista hehtaariksi keskisuomalaista maaperää, Punaiseksi tuvaksi ja navetaksi. Tuota pikaa perhe kasvoi ja kirjavoitui. Talouteen tupsahti satoja kanarouvia, vasikkaparvi, Hessu-sika ja Torakka, oikukas maastoauto.
uusi elämä on täynnä uusia asioita, hankaliakin. Kun kaivo jäätyy umpeen, tupa hautautuu lumeen ja kanayhdyskunta nousee ilmikapinaan, elämä tuntuu hieman epävarmalta. Mutta vuoden kuluttua nuori emäntä huoahtaa: Voi veljet, vastahan tämä on alkua! Täällä ei tarvitse edustaa eikä pingottaa, ei ole johtajia eikä alaisia, vain ihana – työntäyteinen – vapaus.
”Punaisen tuvan tarinoita” perustuu Helsingin Sanomissa julkaistavaan pakinasarjaan. Marja Luukkosella on verraton huumorintaju, ja hänen piirrelmänsä maaseudun ihmisistä ja tapahtumista, sen arjesta ja juhlasta ovat eläviä ja mukaansa tempaavia.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kertomus kaupunkilaisparista, joista tuli isäntä ja emäntä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

142

Kustantaja

Kieli