Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pimeän taivaan kilta

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus


Pimeän taivaan kilta on kaunis, monitasoinen romaani, joka kertoo keskiaikaisseuran perustavista Turun yliopiston opiskelijoista. Rinnalla kulkee samalla tarina spitaaliksi epäillystä piikatytöstä.

Historian opiskelija Sella tutustuu sielukkaaseen Jonniin. Yhdessä opiskelukavereidensa kanssa he perustavat Pimeän taivaan kilta –keskiaikaisseuran. He tekevät keskiaikaisia ruokia, ompelevat pukuja ja käyvät keskusteluja keskiaikaisesta elämästä.

Jonnin sairastuminen tulee ystäville yllätyksenä. Jonni alkaa kuulla ääniä ja vajoaa yhä syvemmällä omaan maailmaansa. Sella yrittää kaikin tavoin saada ystävänsä takaisin todellisuuteen.

Rinnalla kulkevassa tarinassa käydään läpi piikatyttö Valpurin elämään. Hän joutuu pakenemaan omasta kotikylästään Hämeen härkätietä pitkin Turkuun. Valpuri pohtii johtuvatko hänen sairautensa ja hyljeksintänsä siitä, että hän on haikaillut eroon säätynsä kahleista.

Kirjassa on varsin kiinnostavasti onnistuttu yhdistämään sekä nykypäivän opiskelijanuorten elämä että keskiajalla elävän nuoren arki. Voin lämpimästi suositella kirjaa kaikille ja varsinkin niille, joita kiehtoo mystisyys ja keskiaika.
(SaVi / Sivupiiri)Lumoavan kaunis, monitasoinen romaani opiskelijanuorista, jotka perustavat keskiaikaseuran – rinnalla kulkee spitaaliseksi epäillyn piikatytön tarina.

Historiaa opiskeleva Sella tutustuu Turun yliopistossa herkkään ja sielukkaaseen Jonniin. Yhdessä opiskelutovereidensa kanssa he perustavat Pimeän taivaan killan, joka haluaa kurottaa historian halki ja nähdä maailman niin kuin keskiajan suomalainen sen näki. He kokkaavat keskiaikaisia ruokia, ompelevat pukuja ja käyvät pitkiä keskusteluja siitä, miten erilaisena todellisuus keskiajalla koettiin. Yksilöllisyys oli tuntematon käsite, ja aseena selittämätöntä vastaan oli vain taikausko. Kun Jonni sitten sairastuu ja alkaa kuulla ääniä, Sellaa askarruttaa, miksi nykyihmisestä on niin pelottavaa, että joku kokee todellisuuden eri tavalla.

Samalla kehiytyy auki kertomus piikatyttö Valpurista, joka pakenee Hämeen härkätietä pitkin Turkuun. Uhmakkaasti Valpuri pohtii, ovatko sairaus ja hyljeksintä rangaistus siitä, että hän kaipaa vapauteen säätynsä kahleista.
(Otava)
Synkkään, outoon ja kiehtovaan keskiaikaan lennättää kaksoistarina paimentyttö Valpurista ja 2000-luvun historianopiskelija Sellasta. Riippumatta elämästään aikakaudesta romaanin nuoret aikuiset joutuvat taistelemaan paikasta auringossa, vapaudesta ja itsenäisyydestä. Mielenterveyden säilyttäminen on yhtä tärkeää kuin rakkaus.

Kirja on keskiaikaista sanastoa myöten uskottava ajankuvaus ja toisaalta jännittävä seikkailukertomus. Keskiaikaista elämää maaseudulla ja kaupungissa kuvataan elävästi. Taiat, uskonnot, uskomukset ja luonnon voimat ovat keskiajan ihmisen arkipäivää.

Perhehierarkiassa orpo sukulaistyttö ei nouse korkealla, tarinan Valpurinkin uskotellaan sairastavan spitaalia ja tämä passitetaan jaloista pois spitaalihoitolaan kuolemaan. Rohkea neito ottaa kuitenkin voiman omin käsiinsä ja karkaa synnyinkaupunkiinsa Turkuun.

Historiaa opiskeleva Sella tempoilee itsenäistymisensä kynnyksellä ja rakastuu opiskelutoveriinsa Jonniin. Melko pian Sella huomaa Jonnin etääntyvän ja eristyvän. Hän koittaa saada selville mikä poikaa vaivaa ja auttaa parhaansa mukaan mutta Jonnin tila vain pahenee ja johtaa lopulta psykoosiin. Ei edes ”Pimeän taivaan kilta”, samanhenkisten ystävien muodostama ryhmä pysty pitämään Jonnia todellisuuden syrjässä kiinni.

Sellankin päässä alkaa kehiä outo ja väkevä tarina, jota ei voi pysäyttää. Keskiaika on lumonnut niin Sellan, Jonnin kuin muutkin killan jäsenet. Sellan täytyy selvittää itselleen voiko rakkaudelle antaa määreitä ja rajoja. Miksi hän rakastaisi Jonnia yhtään vähemmän vaikka tällä onkin oma maailmansa, johon Sella ei pääse.

Valpurin tarina on myös Sellan tarina. Menneen ajan vahvojen naisten esimerkki rohkaisee tekemään vaikeitakin ratkaisuja nykyajassa.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

265

Kustantaja

Kieli