Finnhits

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Finnhits on lyhytproosaa, keskimäärin 15 rivillä kerrottuja suomalaisia ihmiskohtaloita. Teos tuo mieleen Petri Tammisen novellikokoelman Elämiä (1994), joka myös koostui hyvin lyhyistä elämäntarinoista. Molemmissa teoksissa päähenkilöinä ovat tavalliset suomalaiset ihmiset: toisinaan epäonnistujat kuten alkoholistit, rikolliset, työttömät tai jätetyt, toisinaan taas onnelliset perheenisät tai vastarakastuneet.

Hotakaisen Finnhits kuitenkin poikkeaa Tammisen teoksesta monessa suhteessa. Kertomukset eivät ole ulkopuolisen kertojan yhteenvetoja henkilöhahmojen elämästä, vaan päähenkilöt kertovat tarinansa itse, omasta näkökulmastaan. Hotakaisen tekstit ovat monologeja, puhetilanteet ovat elävästi läsnä, puhuja monesti puhuttelee kuulijaansa, joskus tämä on joku satunnainen, samaan pöytään baarissa osunut henkilö: ”Kuljen täällä kuin ulkomailla, tämä on yksi helvetin pitkä peruutusmatka koko elämä. Mitä siinä tuijotat? Itsehän tulit kysymään kuulumisia. Joskus saa pyttipannun, vaikka on tilannut wienerleikkeen. On täällä muissakin pöydissä vapaata.” (s. 6)

Joskus puheen kohde on henkilöity tarkemmin, jätetyksi tullut puhuja kirjoittaa postikorttia entiselle suhteelleen, jättää viestin rakastamansa naisen puhelinvastaajaan tai maanittelee vaimoaan avaamaan oven: ”Eija-Riitta, vetoan kesään 89, jolloin liittomme viimeksi oli kukkea. Se on mahdollista elvyttää. Ota pönkkä pois ovelta.” (s. 29)

Tarinat myös risteytyvät, läpileikkaavat toisiaan, yhden tarinan puhuja saattaa olla sivuhenkilönä jonkun toisen puhujan tarinassa, tämän kertomuksen kohde. Hotakaisen kertomukset ovat yhtä aikaa viiltävän vakavia ja hirtehisen hauskoja: ”P.S. Sirkku, sen rakeisen hääkuvamme otin mukaan, laitoin sen päälle kontaktimuovin, jos ripsauttaa isommasti vettä onkireissulla.” (s. 10)
(Silene Lehto/ Sanojen aika)
Finnhits tiivistää kiinteään muotoon elämän voitot ja tappiot ja niiden väliin jäävän harmaan, mutta täyteläisen elämän. Finnhits on puheenvuoroja joita ei pyydetty, huokauksia ja hetkiä, jotka oli elettävä. Suomalainen hittitehdas jauhaa huteja ja täsmäiskuja, noloutta ja ylväyttä. Tunteiden sekunda ja priima lähtevät tässä tapauksessa postitukseen samassa paketissa.

P.S. Saatavissa myös kymmenen lukijan ryydittämänä äänikirjana.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

78

Kustantaja