Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tilkkutäkkiplanetaario

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Nyrkkeily on kova laji, joka jättää usein lähtemättömät merkit harrastajaansa, joten se sai jättää merkkinsä minuunkin. Halusin ihmisten näkevän jo päältäpäin, ilman esittelyitä, mitä miehiä sitä oltiin. Toisten kilpailevien ja pidemmälle ehtineiden tavoin minäkin hyväksyin ottamani riskin. Se oli minusta hyvän jätkän merkki ja osa nyrkkeilyn mystiikasta."

Tilkkutäkkiplanetaario on vahva romaani nyrkkeilijän elämästä ja nyrkkeilyn mystiikasta, unelmien ja todellisuuden kohtaamisesta sekä niiden välisestä ristiriidasta. Romaanin minäkertoja kuvaa nyrkkeilyn ehdoilla kulkevaa elämäänsä muistosta ja tunnelmasta toiseen liukuen. Nuoren miehen elämää varjostavat äidin varhainen kuolema, isän kielteinen suhtautuminen nyrkkeilyyn, oma ujous naisten seurassa sekä yhä enenevä ja hallitsematon alkoholin käyttö.

Harjoitukset, ottelut ja niiden herättämät tunteet, luisuun kiihtyvä kehän ulkopuolinen elämä sekä lopulta selviytyminen kuvataan tarkan armottomasti. Tilkkutäkkiplanetaariossa on mukana nyrkkeilyn mystiikkaa - realistisen romaanin reunoja kiertää lamppujen valoissa leijuva hien ja pölyn muodostama etäännyttävä pehmennys.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Tekstinäyte

Olin napit vastakkain kaiken ja kaikkien paitsi Arvin kanssa. Halusin raivata itselleni puhtaan pöydän, uuden rakentamattoman tontin, jolta lähteä uudestaan liikkeelle kohti tulevia otteluita. Koska maailma ei voinut kadota silmistäni, päätin itse kadota sen silmistä.
Halusin muuttua yhdessä yössä arpinaamaiseksi ja keinahdellen käveleväksi kaljupääfaitteriksi, joka ei puhunut eikä pukahtanut, vaan otti vain matsia maata ja kilpailuja kiertäen. Nyrkkeilyä nyrkkeilyn vuoksi, ei mitään muuta. Tahdoin muuttua lajini ruumiillistumaksi. En tietenkään aikonut päätyä tokkuraan nuijituksi pyhäinjäännökseksi, vaan alati ottelevaksi kummajaiseksi, jota eivät kuolemiset, tyrmäyshäviöt, naissuhdeongelmat tai muut elämän vastoinkäymiset heilautelleet. Tahdoin irrottautua tunteista kokonaan ja heittää ne romukoppaan. Päätin myös, etten tulisi tekemään aloitteita naissukupuolen suuntaan enää ikinä.
Ajanoloon lievensin ajatuksiani sen verran, että tulisi olemaan eri juttu, jos joku kiinnostuisi minusta. Silloin tekisin kuitenkin heti selväksi, etten lupaisi mitään enkä sitoutuisi mihinkään. Ajattelin että naiset saisivat kävellä minun perässäni ja jos se ei miellyttänyt, niin guudbai.
Se hyvä puoli koettelemuksistani oli, että sananmukaisesti kotiuduin kehään. Nukuin yöni makuupussissa harjoitussalin nyrkkeilykehässä ja ympärilläni kiertävät köydet tuudittivat minut uneen. Isä tietysti luuli minun olevan Sandyn luona kyytiä saamassa, vaikka makoilinkin kehäköysiä silmäillen. Joskus olin niin yksinäinen, että kuulin niiden kuiskailevan minulle.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

nyrkkeilijän tarina

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

150

Kustantaja