Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Aviorikosromaani

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hannu Vuorion Aviorikosromaanin minäkertoja työskentelee kirjapainoalalla mutta jättää työnsä jouduttuaan riitaan yrityksen toimitusjohtajan kanssa. Hän päättää hypätä pois työelämän oravanpyörästä, ottaa etäisyyttä vaimoonsa ja lähteä maalle kunnostamaan kesämökkiä. Aluksi seurana on vain koira, mutta pian löytyy uusia tuttuja Parikkalasta. Nuoruuden maalausharrastus saa myös uutta kipinää mökkiympäristössä. Mutta voivatko kiristyneet ihmissuhteet enää parantua?

Nykyhetken tapahtumien ohella teoksessa sukelletaan kertojan menneisyyteen 1970-luvulta 1990-luvulle. Menneisyyden kautta selviää, miten kertoja on käsillä olevaan kriisitilanteensa päätynyt ja mikä hänen suhteensa on kirjapainoon. Menneinä Neuvostoliiton suuruuden aikoina solmitut suhteet voivat osoittautua hyödyllisiksi kapitalismin aikakaudellakin.

Aviorikosromaani on kuvaus keski-ikäisen miehen kapinasta kovaa työelämää vastaan ja henkisestä itsetutkiskelusta. Samalla se on kertomus suomalaisesta keskiluokkaisesta perheestä, joka ei aineellisesta hyvinvoinnista huolimatta voi hyvin. Muun Vuorion tuotannon tapaan yhteiskuntaa tarkastellaan kriittisellä otteella, vaikka pääpaino onkin yksilötasolla ja monista muista Vuorion romaaneista poiketen tarina on tiukasti minäkertojan otteessa.

(Matti Järvinen/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

270

Kustantaja

Kieli