Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Väliasema Gagarin

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lauantai-iltaisin isoisä lenteli komeasti Moskovan yllä kuin punakylkitähtinen hävittäjäkone. Hän kaarteli korkeudessa ja vilkutti meille Kalapuskin-kadulle. Sitten lennot loppuivat ja isoisä muuttui totiseksi. Hän istui kotona pienessä hellahuoneessamme elementtitalon kahdeksannessa kerroksessa ja vaikeni. Äiti yritti lohdutella ja tehdä hyvää ruokaa kanasta ja sianlihasta, mutta isoisä ei enää toipunut. Hän olisi tahtonut palata kotikonnuilleen ja niille Koillis-Siperian metsästysmaille, mistä hän oli lentänyt meitä tervehtimään.
Isoisällä oli luusta veistetty rasia mukanaan, kun hän tuli. Tätä pyöreätä rasiaa hän säilytti saappaanvarressa ja näytti sitä salaa minulle, kun kaikki muut olivat poissa. Rasia oli kauniisti kirjailtu. Kannessa oli mies, harppuuna ja hylje. Isoisä avasi rasian, nosti sormen huulilleen ja virnisteli tyytyväisenä. Rasiassa oli kuivattuja valkotäpläisiä helttoja. Niitä oli paljon, ja kuivuneinakin ne näyttivät houkuttelevilta. Isoisä kerto, että kun sellaisen syö, silloin voi lentää. Lentää kuin suolintu tai kondorikotka. Samassa isoisä nappasi ison palan punahelttaa kielen alle ja viuh…Hän nousi korkeuksiin minun ja kaikkien hämmästykseksi.
Vietin illat isoisän kanssa ja kuuntelin tarkkaavaisena, kun hän kerto metsästystaidon salaisuuksista, kalaonnen saavuttamisesta ja syksyisistä sienijuhlista, joihin saivat osallistua vain kylän vanhimmat ja taitavimmat miehet.
Sitten loppuivat punaheltat ja lennot. Sitä ei voinut mikään auttaa. Eikä äiti ymmärtänyt. Puhui vanhuudenhöperyydestä ja keuhkotaudista, mutta isoisä ei paljastanut hänelle salaisuuttaan. Ei edes haudan takaa.
(takakansiteksti)
Väliasema Gagarinissa matkataan halki Siperian kohti Mongoliaa. Jokapäiväistä elämää on myyttisyys ja enteet, taikuus ja magia. (www.rosaliksom.com)

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Rakas ystäväni, Moskova on isompi ja täydempi kuin koskaan aikaisemmin. Joka puolella niin maan päällä kuin allakin virtaa ihmisiä, ja Moskova on muuttunut niin suuresti etten tunne tätä enää omaksi kaupungikseni. Talot ovat vieraita, ihmiset kaukaisista kylistä ja kaikki etäistä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

120

Kustantaja

Kieli

Kuvittaja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

118

Kustantaja

Kääntäjä