Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mila 18

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Varsovan getto oli toisen maailmansodan karmeimpia paikkoja. Mutta natsien sortotoimia vastaan nousi uljas ja kekseliäs juutalaisten vastarintatoiminta. Armoa ei pyydetty eikä annettu. Tämä yötä päivää jatkuva sota teki hetkessä pojista miehiä – tai vainajia…

Ensimmäisen kerran lähes kahteentuhanteen vuoteen juutalainen armeija hallitsi juutalaista maata. ”Valtio” oli suuruudeltaan vain muutaman korttelin mittainen ja sen ”pääkaupunki” yksi talo Milakatu 18:ssa keskellä Varsovan gettoa. Mutta se oli alku,
Toisen maailmansodan loppuun mennessä kuusi miljoonaa heistä oli lähetetty kuolemaan Varsovan getosta. Mutta ennen kuin heidät pyyhkäistiin pois, Alexander Brandel, tutkija ja pasifisti, heitti molotovincoctailin keskelle lähestyvää Saksan armeijaa. Siitä alkoi uskomaton vastarinta, joka kesti neljäkymmentäkaksi päivää ja yötä.
Keltaisen tähden koristama lippu liehui pääesikunnan katolla Mila 18:ssa, jossa urhoolliset miehet ja naiset ryhtyivät itsemurhataisteluun. Se sytytti toivon ja lopullisen voiton liekin ja herätti kipinän, joka johti Israelin valtion perustamiseen.
Taistelussa oli mukana Andrei Androfski, komea Puolan armeijan upseeri, joka vasta sodan aikana otti juutalaisten asian omakseen. Siellä oli hänen rakastettunsa Gabriela Rak. Siellä oli poikia, jotka yhdessä yössä varttuivat miehiksi. Huolimatta kuoleman alituisesta läsnäolosta nuoret, kuten Wolf Brandel ja Rachel Bronski, pystyivät rakastumaan intohimoisesti ja suloisesti. Leon Uris kuvaa kaikkia henkilöitään lämmöllä ja myötätunnolla, joka kiinnittää heidät pysyvästi lukijan mieleen.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

307, 273

Kustantaja

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

582

Kustantaja

Kääntäjä