Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kaukaiset seudut

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Vavisuttava kertomus 13-vuotiaan Jake Weberin lapsuuden lopusta. Jake kasvaa jumalanhylkäämällä seudulla Amerikan sydänmailla, kuivuvan joen varrella sijaitsevalla maatilalla. Ankaran uskonnollinen isä ja haaveissaan elävä äiti eivät tarjoa minkäänlaista vastakaikua eikä ystäviä ole mailla halmeilla, joten Jake etsii lohtua vilkkaasta mielikuvituksestaan.

Eräänä päivänä Jake uhmaa isänsä käskyä pysytellä loitolla joesta, ja huoleton uintiretki saa karmean lopun: Jake joutuu brutaalin murhan silminnäkijäksi. Koska murhaaja on Jaken isän vuokraisäntä, isä käskee pojan vaieta näkemästään, minkä seurauksena surmatun naisen musta rakastaja tuomitaan syyttömänä. Murhatapauksen ruma jälkinäytös muuttaa lopullisesti Jaken kuvan vanhemmistaan ja maailmasta sekä saa hänet ymmärtämään kielletyn tiedon voiman.


Symbolisesti ladatussa teoksessaan Pulitzer-palkintoehdokkaana ollut Tom Spanbauer (s. 1946, Yhdysvallat) kuvaa jäntevin vedoin sekä aikuisuuden kynnyksellä olevan nuoren pojan sielunmaisemaa että 1950-luvun Amerikan pimeitä puolia, kuten yhteisöllistä tekopyhyyttä, rasismia, mccarthyismiä ja kollektiivista vainoharhaisuutta

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

En ollut ikinä kuullut heidän huutojaan pahempaa ääntä: se Sugar Babe -nainen ja neekeri kirkuivat peloissaan ja vihaisina, vaikeroiden kuin kadotetut sielut. Kuulin heidän huutonsa vielä juostessani virginianpoppeleiden lomitse. Kuulin koirien äheltävän heidän päällään, hampaiden pureutuvan heidän ihoonsa. Ajattelin uidessani ja juostessani, että ne koirat olivat minun perässäni. Tunsin niiden hampaat pohkeissani ja nilkoissani. Juoksin ja juoksin ja kuulin koko ajan heidän äänensä: helvetinhurttien ärinän, naisen kirkunan, neekerin huudon ja sen mitä hän huusi sille Sugar Babe -naiselle.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

156

Kustantaja

Kääntäjä