Muodonmuutoksia

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Toinen novellikokoelma Muodonmuutoksia on neljän novellin sarja. Niistä "Boman" on kirjoitettu ensimmäisenä, paljon muita, ja muut novellit on sommiteltu sen ympärille. ... Boman-koira kasvattaa itselleen siivet toteuttaen ruumiin ja sielun täydellisen ykseyden" (Taru Väyrynen)
Pentti Holappa, joka on julkaissut jo viisi teosta runo- ja novellikokoelmia sekä yhden romaanin. Hän tarjoaa »Muodonmuutoksissa» lukijoilleen tarinoita, jotka ovat poikkeuksellisia lähes joka suhteessa. Tavanomaisen realismin rajoista ei niissä ole tietoakaan - niissä liikutaan tyystin mielikuvituksen, ihmeen, kätketyn todellisuuden maailmassa. »Muodonmuutoksia» on rikas kirja kokonainen maailma, huumaavan värikäs ja aisti-iloinen.

Ensimmäisen novellin päähenkilönä on koira, joka oppii ensin puhumaan, sitten lentämään. Tämän sivistyneen eläimen muodonmuutokset aiheuttaa voimakas tunne, kiintymys toisaalta isäntään, toisaalta pieneen poikaan, jota ihmisyhteisö kohtelee kaltoin. »Tanssi», kokoelman toinen novelli, noudattelee ranskalaisen chansonin tyyliä ja tunnelmia. Se on tarina taiteilijan muodonmuutoksesta. Muuan Michel hylkää Yvetten, rakastettunsa, ja siitä alkaa Yvetten tanssi. Hän tanssii tuskaansa Pariisin kaduilla, kaikkialla missä hän liikkuu. Mutta ajan kuluessa hänen tanssiinsa tulee yleispätevyyttä, se tulkitsee kenelle tahansa kertomusta menetetystä rakkaudesta, siitä tulee itsetarkoitus. Ja silloin tapahtuu myös ihme. Kolmannen novellin Jacques Bleu, lakkokiihottaja, loukkautuu eräässä mellakassa ja joutuu henkisessä kehityksessään vajaaksi jääneen tytön hoitoon. Nyt käy niin, että sosiaalinen sankari rakastuu hoitajaansa, jonka hän huomaa kaltaisekseen. Viimeisessä novellissa lukija kulkee kirjanpitäjä Matin seurassa pitkällä fantasian tiellä - maahan jossa zicien veljeskunnan jäsenet palvovat suurta Zic-Ziciä ja surmaavat joka yö nuoren kesyttömän kentaurin valtiaansa syötäväksi. Tässä novellissa tulee sadunomaisuuden takaa esiin hallittu näkemys yhteiskunnan ja yksilön keskinäisistä suhteista.
(takakannen teksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

215

Kustantaja