Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kirje naisen käsialalla

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Itävaltaan on levinnyt matalapaine.
Odotettavissa myrskyä.

Vastikään viisikymmentä täyttänyt virkamies Leonidas saa aamulla kirjeen. Hän tuntee naisen käsialan heti. Kuulaana syyspäivänä, vaaleansinisellä musteella kirjoitettu kirje taskussaan Leonidas ei pääse enää pakoon. Hän on halunnut kaiken, mutta nyt hänen on muistettava, mitä se on maksanut: itsemurhaajan frakki, kaunis Amelie-vaimo, hento mutta päättäväinen Vera – ja tuntematon poika.
Tiivistunnelmainen romaani kertoo heräämisestä, luonteen pehmeydestä sekä kaavoista ja uudesta mahdollisuudesta. Kirje naisen käsialalla on yhdenpäivän ja yhden elämän kokoinen myllerrys – illalla mikään ei ole kuin ennen. Samalla kirja avaa näkymän sotaa odottavan Euroopan ahdistukseen, joka tulee suistamaan monta ihmiselämää radaltaan. Sen painostava tunnelma on edelleen ajankohtainen.
Franz Werfel (1890-1945) on suosittu kirjailija Euroopassa, mutta Suomessa häneltä on julkaistu vain pari teosta.
(takakansiteksti)
Aiheet ja teemat
Päähenkilöt
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tapahtuma-aika
Tarkka aika
Alkukieli
Tekstinäyte
Posti odotti aamiaispöydällä. Kirjeitä oli melkoinen pinkka, sillä Leonidas oli vastikään täyttänyt viisikymmentä, ja onnittelukortteja tuli yhä mattimyöhäisiltä. Sankarillisesta ja rasittavasta etunimestään hän sai kiittää isäänsä, köyhä lukionopettajaa, joka etunimen lisäksi jätti pojalleen perinnöksi vain täydellisen laitoksen Kreikan ja Rooman klassista kirjallisuutta ja kymmenen vuosikertaa Tübingenin yliopiston klassisen filologian julkaisusarjasta. Juhlana Leonidas-nimen saattoi onneksi lyhentää yksinkertaisen käyttökelpoiseksi Leoksi. Sitä nimeä hänestä käyttivät ystävät, ja Amelie puolestaan kutsui häntä aina Leoniksi. Niin nytkin, ja Amelien tumma ääni lausui nimen toisen tavun hiukan venyttäen ja nousevalla intonaatiolla: León.

---

Itsepintaisen kesäiseltä näytti myös terassin edessä avautuva puutarha, jossa ei vielä juuri näkynyt syksyn sävyjä. Leikkisät tuulenpuuskat riepottelivat hilpeästi puiden lehtiä, jotka näyttivät yhä olevan melkoisen lujasti kiinni oksissa. Aika kaunis ilma, Leonidas ajatteli, taidankin kävellä töihin. Hän hymyili taas. Mutta hänen hymynsä oli merkillisesti ambivalentti, yhtaikaa sekä innostunut että ivallinen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
139
Kustantaja
Kääntäjä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Kieli
Ilmestymisaika
Sivumäärä
148
Kieli
Kääntäjä