Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Elämä ja aurinko

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Elämä ja aurinko on F. E. Sillanpään (1888-1964) esikoisteos. Sen ilmestyttyä 1916 todettiin heti merkittävän kirjailijan astuneen julkisuuten, mutta vastalauseitta ei tätä elämänmyötäistä kirjaa otettu vastaan. Sekä luontoa että ihmismieltä käsitellään siinä rohkean ennakkoluulottomasti, Panu Rajalan esipuheen sanoin: "Esikoiskertojan innostus haluaa näyttää luomakunnan kuin se nähtäisiin ensimmäistä kertaa." Innostus tuottaa tulosta. Kesän värit hehkuvat lämpiminä ja täysinä, tunteet elävät.
Päällimmiltään romaani on kertomusta Eliaksesta, joka kesän mittaan viettelee kaksi naista ja molemmat hylkäävät hänet. Toinen avioituu, toinen jää kotiin, ja Elias palaa kaupunkiin jatkamaan opintojaan. Näihin tuttuihin teemoihin kertoja limittää rohkeasti omat kommenttinsa. Hän nostaa ne kuvaamaan sitä, mikä elämässä on katoavaa ja ehdottominta, paljasta ja salattua. Kertomuksesta sukeutuu hurman ja pettymyksen, voittojen ja menetysten, vapauden ja pakon, draaman ja lyyrisyyden läikkyvä vuorotanssi, josta on sanottu, että siinä puhuu nuoruus.

(takakansiteksti, SKS)

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Tekstinäyte

Poika tulee kotipaikalleen juuri sinä aikana, jolloin laakson rinteelle on ehtinyt aivan nuori suvi. Suvea on ikäänkuin siroteltu kaikkialle, sitä on puissa, on maassa, on taivaan laessa. Poika näkee kaukaa tieltä, että porstuanoven puolisko on auki, ja se seikka määrää koko harmaan rakennuksen sävyn, eikä hän enää lähestyessään sitä katselekaan. Hänen vauhtinsa hidastuu, ikäänkuin matkan päämäärä olisi äkkiä siirtynyt paljon kauemmaksi. Vielä ihan lähellä hän seisahtuu, kääntyy sivuttain ja katselee maisemaa, niinkuin tahtoisi hillitä odottavaa oviaukkoa: "älkää nyt, älkää uhotko sentähden, että minä tässä tulen, eihän siinä mitään ole että minä tulen."
Nousee sitten kuistin kolme porrasta, silmää siitäkin vielä taakseen ennenkuin astuu porstuaan. Porstuasta on ovi auki pakariin ja siellä askaroi äiti. - Siinä se taas on, äiti. - Pojan pitää sanoa jotain ja hän sanoo: "päivää vaan." Äiti vastaa askareensa ohesta, kumpikaan ei mene luo. Poika kääntyy toisaalle, tupaan, vetää oven perässään kiinni ja tuntee heti ensimmäisessä hengenvedossaan uskollisen kotoisen ilman.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

120

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

354

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Ilm. myös sarjoissa F. E. Sillanpään kootut teokset, 1 (WSOY 1923) ja Suomalaisen kirjallisuuden klassikoita (SKS 1994), sekä Otavan kustantamana vuonna 1948.

Ilmestymisaika

Sivumäärä

331

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

262

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

218

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

219

Kieli

Lisätietoja

lm. myös nimellä: La vida y el sol (Barcelona : Luis de Caralt, 1953), jolla nimellä myös kokoomateoksessa Novelas escogidas (Aqguilar, 1956, käänt. Gossé, G. ja Gossé, L.)

Ilmestymisaika

Sivumäärä

176

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

291

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

julkaissut myös Nymphenburger Verl.-Handl., 1952