Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Elämä ja aurinko

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Elämä ja aurinko on F. E. Sillanpään (1888-1964) esikoisteos. Sen ilmestyttyä 1916 todettiin heti merkittävän kirjailijan astuneen julkisuuten, mutta vastalauseitta ei tätä elämänmyötäistä kirjaa otettu vastaan. Sekä luontoa että ihmismieltä käsitellään siinä rohkean ennakkoluulottomasti, Panu Rajalan esipuheen sanoin: "Esikoiskertojan innostus haluaa näyttää luomakunnan kuin se nähtäisiin ensimmäistä kertaa." Innostus tuottaa tulosta. Kesän värit hehkuvat lämpiminä ja täysinä, tunteet elävät.
Päällimmiltään romaani on kertomusta Eliaksesta, joka kesän mittaan viettelee kaksi naista ja molemmat hylkäävät hänet. Toinen avioituu, toinen jää kotiin, ja Elias palaa kaupunkiin jatkamaan opintojaan. Näihin tuttuihin teemoihin kertoja limittää rohkeasti omat kommenttinsa. Hän nostaa ne kuvaamaan sitä, mikä elämässä on katoavaa ja ehdottominta, paljasta ja salattua. Kertomuksesta sukeutuu hurman ja pettymyksen, voittojen ja menetysten, vapauden ja pakon, draaman ja lyyrisyyden läikkyvä vuorotanssi, josta on sanottu, että siinä puhuu nuoruus.

(takakansiteksti, SKS)
Päähenkilöt
Tapahtumapaikat
Tapahtuma-aika
Alkukieli
Tekstinäyte
Poika tulee kotipaikalleen juuri sinä aikana, jolloin laakson rinteelle on ehtinyt aivan nuori suvi. Suvea on ikäänkuin siroteltu kaikkialle, sitä on puissa, on maassa, on taivaan laessa. Poika näkee kaukaa tieltä, että porstuanoven puolisko on auki, ja se seikka määrää koko harmaan rakennuksen sävyn, eikä hän enää lähestyessään sitä katselekaan. Hänen vauhtinsa hidastuu, ikäänkuin matkan päämäärä olisi äkkiä siirtynyt paljon kauemmaksi. Vielä ihan lähellä hän seisahtuu, kääntyy sivuttain ja katselee maisemaa, niinkuin tahtoisi hillitä odottavaa oviaukkoa: "älkää nyt, älkää uhotko sentähden, että minä tässä tulen, eihän siinä mitään ole että minä tulen."
Nousee sitten kuistin kolme porrasta, silmää siitäkin vielä taakseen ennenkuin astuu porstuaan. Porstuasta on ovi auki pakariin ja siellä askaroi äiti. - Siinä se taas on, äiti. - Pojan pitää sanoa jotain ja hän sanoo: "päivää vaan." Äiti vastaa askareensa ohesta, kumpikaan ei mene luo. Poika kääntyy toisaalle, tupaan, vetää oven perässään kiinni ja tuntee heti ensimmäisessä hengenvedossaan uskollisen kotoisen ilman.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
120
Kustantaja
Kääntäjä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
354
Kustantaja
Lisätietoja
Ilm. myös sarjoissa F. E. Sillanpään kootut teokset, 1 (WSOY 1923) ja Suomalaisen kirjallisuuden klassikoita (SKS 1994), sekä Otavan kustantamana vuonna 1948.
Ilmestymisaika
Sivumäärä
331
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
262
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
218
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
219
Kieli
Lisätietoja
lm. myös nimellä: La vida y el sol (Barcelona : Luis de Caralt, 1953), jolla nimellä myös kokoomateoksessa Novelas escogidas (Aqguilar, 1956, käänt. Gossé, G. ja Gossé, L.)
Ilmestymisaika
Sivumäärä
176
Kieli
Ilmestymisaika
Sivumäärä
291
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Lisätietoja
julkaissut myös Nymphenburger Verl.-Handl., 1952