Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pilkkuja meren peilissä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Pilkkuja meren peilissä on elävä, lajissaan harvinainen kuvaus ihmisistä, linnuista ja yksinäisistä saarista – elämästä oikullisen ja arvaamattoman meren ja alkuperäisen luonnon keskellä. Nykyajalle niin ominainen tyhjyyden, paikoilleen kangistumisen ja ahtaan elämän pelko on eräs niitä syistä, joiden vuoksi kirjan kolme ihmistä viettää elämästään keväästä syksyyn ulottuvan ajan meren joka puolelta ympäröimillä saarilla, joilla pesii yli neljätuhatta avomeren ja ulkosaariston siivekästä. Ainoan yhteyden ulkomaailmaan, jota teoksessa edustavat värikkäästi piirretyt ulkomeren kalastajat, merten pelottamat vinttikoirat eli luotsit ja rannikkokaupunkien asukkaat, muodostaa kiikkerä soutuvene, kehno radio ja muutama ruoanhakumatka sekä kalastajien vierailukäynti.

Pilkkuja meren peilissä näyttää todeksi sen romantiikan, yksinäisyyden, mittaamattoman luonnonläheisyyden ja vuosisataisen unelman valtameren saarista, jota on kirjallisuudessa ja runoudessa kuvailtu jo vuosisatoja. Mitkä seikat teoksen kuvaamissa saarissa erityisesti saarten vapaaehtoisia erakkoja viehättävät, sen toteaminen on lukijalle raikas elämys.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Huhtikuun kirpeänviileänä aamuna – sen jälkeen, kun Alarik oli vihdoin päätynyt eräänlaiseen ratkaisuun pulmissaan – lensivät kevään ensimmäiset kurjet yli kaupungin. Niitä oli suuri joukko ja pitkän matkan tuoma väsymys näkyi hajoamaan pyrkivässä, epäsäännöllisessä aurassa.
Venytetyin kauloin, taaksepäin ojennetuin jaloin kiirehtivät harmaamustat linnut kohti pohjoista. Niillä oli kiire villiin kevättanssiin aukeille soille ja vetisiin rämeikköihin.
Aurasta kajahti alas vilkastuville kaduille lintujen trumpetinpuhallusta muistuttava ääni.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

298

Kustantaja