Ihminen evp

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Reino Rinteen Ihminen evp sivuaa samaa elämänaluetta kuin hänen äskeinen runopamflettinsa Anna minulle atomipommi. Näissä novelleissa seurataan useammin hymy ja huumorin väike silmäkulmassa kuin mutru huulessa luonnon ja ihmisen kaksinkamppailua, jossa ihminen tässä ajassa on ylivoimaisesti niskanpäällä ja näyttää ottelun tiimellyksessä menettäneen kaiken harkintakykynsä. Kirjailija tahtoisi tämän kamppailun taukoavan. Vakiintuvan rauhanomaiseksi rinnakkaineloksi. Mutta missä on tämän taistelukentän Gunnar Jarring?
Reino Rinteen 'omat ihmiset' kokevat jännitystiloja muutoinkin kuin suhteessaan luontoon; heidän keskinäiset välienselivittelynsä saattavat kärjistyä hipomaan kysymyksiä elämästä ja kuolemasta. Reino Rinteen oivaltamat ja piirtämät kuvat elämästä ovat tässä ajassa syntyneitä, tässä ajassa puhuvia. Reino Rinne on tänään entistä voimakkaampi ja selkeämpi, hän saattaa olla jopa ruoskiva. Tyylin taitajana hän on kehittynyt mutta mikä tärkeintä: Hänellä on sanottavaa. On kuin itse luonto kirjoittaisi hänen kynällään.
Reino Rinteen eräät novellit (Koskenkääntäjä, Kivenvierittäjä, Ihminen evp) ovat vahvasti symboolisia. Kivenvierittäjää hän sanoo leikillään tai tosissaan 'kirjailijan omaksi kuvaksi'.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

proosallista

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

92

Kustantaja

Kieli