Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Edessä elämän virrat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Suontaan kylän ihmisistä kertova romaanisarja on nyt edennyt väkevään päätösosaansa. Päähenkilöiksi tässä romaanissa nousevat juuri koulunsa aloittanut Laura, Martta ja Aarne, Helmi-Elisa ja Karjalainen. Eletään kevättä ja kesää vuonna 1945. Vaikka sota on ohi, on elämä yhä monin tavoin vaikeaa.
Lauralla on koti Turussa Martan ja tämän pienen poikavauvan luona, mutta koulussa hän joutuu maksamaan katkerasti evakonosastaan, kielestään… ja mielestään. Vain omassa Ajatuspuussaan, korkealla mäellä, hän tuntee olevansa turvassa. Siellä hän käy läpi kokemaansa, haaveilee ja kuvittelee. Vasta järkyttävä onnettomuus saa Lauran läheiset tajuamaan kuinka kauas omaan mielikuvitusmaailmaansa tyttö on joutunut.
Myöskään Martalla ja Aarnella ei mene hyvin. Pitkän eron aikana he ovat pelottavasti etääntyneet toisistaan; ja kun Aarne viimein pääsee pois sairaalasta, on tien löytyminen toisen luo vaikeaa. Helsingissä uurastaa Helmi-Elisa elantonsa, opiskelunsa ja itsenäisyytensä edestä, yrittää rakentaa tulevaisuutta itselleen ja Lauralle; myös suhde masennuksen ja itsesäälin kanssa kamppailevaan Karjalaiseen vaatii ratkaisua.
Korvaamattomana apuna näillä ihmisillä on kuitenkin yhteinen menneisyys. Hädän hetkellä he voivat aina hakeutua toistensa luo. Se auttaa heitä kestämään myös pulan ja puutteen, sillä tärkeintä ei ole se mitä on ulkopuolella, vaan mitä on ihmisten sisällä. Sen varassa ihminen jaksaa elää.
Edessä ovat elämän virrat, takana monet kuohuvat kosket ja välillä suvannotkin. Nyt on koittanut ratkaisujen aika; ja ne vaikuttavat kaikkeen tulevaan elämään.

Tämä luja, herkkä romaani päättä suontakalaisista kertovan romaanisarjan
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

448

Kieli