Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Korpisotaa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Mestarikirjailija Pentti Haanpään Korpisotaa ilmestyi välirauhan aikana 1940 ja oli ensimmäinen merkittävän suomalaiskirjailijan kuvaus koko kansaa ravisuttaneesta talvisodasta. Edelleen ajankohtainen romaani toi kotimaiseen sotakirjallisuuteen armottoman realismin ja rivimiesten kohtalot ja uursi näin uraa kaikkien tuntemalle Väinö Linnan Tuntemattomalle sotilaalle.Tarinan keskiössä eivät ole sankaruus ja paatos, vaan tavallisten nuorten miesten tunnot sodan hirveyksien keskellä. Mitä he joutuivat kokemaan? Onko rintaman jälkeen enää paluuta tavalliseen elämään? Kouriintuntuvalla kuvauksella on kaiku pohjaa: Haanpää suodatti kirjaan omia rintamakokemuksiaan. Korpisotaa oli ilmestyessään arvostelumenestys ja nosti Haanpään kotimaisen kirjallisuuden huipulle.

(Into, 2019)

Pentti Haanpään romaani Korpisotaa oli ensimmäinen merkittävän suomalaisen kirjailijan kuvaus talvisodasta. Kirja kuvaa sotaa tavallisten rintamamiesten perspektiivistä, vaikka teoksen alussa tuodaan esille laajempaakin näkökulmaa.

Teos aloitti realismin suomalaisessa sotakirjallisuudessa ja pohjusti tietä mm. Väinö Linnan Tuntemattomalle sotilaalle.

- - -

Pentti Haanpään talvisotaa kuvaava kirja liikku pohjoisen korpisotame tunnelmissa, pitkillä hiihtoretkillä, ankarissa taisteluissa revontulten ja pakkasen piirissä. Hän on kuvannut jäyhiä sotureita tavalla, joka on vallannut teokselle arvosijan kaunokirjallisten sotakuvausten joukossa.
"Voi arvelematta sanoa, että 'Korpisotaa' on myönteinen, lämmittävä, jopa erityisellä tavalla mieleen käyvä kirja." (Lauri Viljanen Helsingin Sanomissa.)
"Pentti Haanpään kirja on taideteos, väkevään tapaan luotu maalaus, jonka rikas kieli huoku kaikkea sitä vilua ja kärsimystä, jolle he olivat alttiina epätasaisessa kamppailussaan." (Ilta-Sanomat.)
"Haanpään 'Korpisotaa' täyttää kaikki taiteellisen sotakuvauksen vaatimukset: hänen intuitiivinen näkemyksensä, hänen koruton, mutta syvältä luotaava filosofiansa ja hänen kumahtava miehinen rintaäänensä ovat hienon taiteilijavaison ohjaamina yhdistyneet onnistuneeksi kokonaisuudeksi." (Hämeen Kansa.)

(Otava)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Tarkka aika
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Tekstinäyte
Niin he makailivat toisenkin pitkän tunnin vihollisen kiivaan, mutta tuloksettoman tulen alla. Sitten he saivat lähtökäskyn ja palailivat pitkin metsiä takaisin kylään. Yksinkertaisen sotamiehen mielessä juokalehti ajatus, että kaikki tuo tavaton kylmyyden kärsiminen jäisellä metsätiellä oli ollut turhaa. Sillä eihän sotamies seiso kukkulalla, josta näkyisi taisteilun laaja maisema.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
199