Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Saaressa kaikki hyvin

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Puvustajana työskentelevän Marian ensi-iltakiireet saavat hetkeksi jäädä, kun hän lähtee lapsuutensa saareen Månvikiin. Perillä tutut paikat ja esineet herättävät henkiin menneisyyden, jonka aallot käyvät hänen ylitseen kuin valtava hyöky.

Maria, teatteriperheen kasvatti, on elänyt isoisän ja isoäidin hoivissa ja viettänyt iloisia kesiä suvun muiden lasten kanssa huvilalla. Temperamenttinen isoäiti ja karjalanmurteella tarinoiva isoisä ovat lasten parhaimmat kaverit. Lapsuus on rikas ja värikäs kuin teatterin tarpeisto: nuket joille on yhdessä annettu nimet, ostamatta jääneet punanahkaiset saapikkaat, matka Kolumbuksen patsaalle isoisän keittävällä pösöllä, omenat, luumut ja Tantesterin valmistama färssi, isoisän salamyhkäiset pisnikset ja naisenkaipuu. Mutta muistot myös kirvelevät kuin konsanaan isoisän partabalsamilla lääkitsemä haava.

Kipein kaikista on hetki, jolloin isoäiti katoaa ja koko näytelmän luonne muuttuu.

Saaressa kaikki hyvin on hurmaava ja hurja kertomus isovanhemmista, sisaruksista, serkuista, aviopuolisoista, äideistä ja isistä. Marian kasvukertomus laajenee upeaksi romaaniksi rakkaudesta, petoksesta ja perhesiteistä. Kaikista niistä tuhansista elämän langoista, jotka muodostavat ihmiselämän ja sitovat ihmisiä ikuisesti toisiinsa.

(Teos)
Aiheet ja teemat
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Alkukieli
Tekstinäyte
Auton torven törähdykset kaikuivat jo kaukaa ja lähdin keittiöstä juoksemaan isoisää vastaan. Moffa soitti aina seitsemän kertaa tulonsa merkiksi, mikä tiesi tuliaisia kaupungista. Vähän sulanutta tiikerijäätelöä tai Primulan leivoksia, joskus lihapiirakoita asemalta.

-Mari! kuulin tutun äänen pihalta kun tulin verannalle.
-Myö lähetää Espanjaa!
-Ketkä?
-Sie, mie ja isoäiti. Mie näytän siul Kolumbuksen patsaan ja Välimeren. Tiijät sie kui sinine hää on? Ko kesätaivas ja ruiskukat pellol!
-Lentokoneellako?
-Pösöl! Ajetaa täst ensiks Ruotsii ja siit etteenpäi ain Espanjaa ast!

Isoisä levitti kätensä ja nosti minut syliinsä, vaikka olin kasvanut jo isoksi ja kengän kokokin oli kolmekymmentä. Tunsin partabalsamin ja sikarin tuoksun ja isoisä laski minut alas.

-Viehä nää leivokset keittiöö ja käske kiehauttaa kunnon kahvit.
Isoäiti oli viettänyt viikon suruaikaa eikä sitä silloin näkynyt. Mutta nyt suruaika päättyisi, kun isoisä oli tullut kotiin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
291
Kustantaja