Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Uusia tuulia Katajamäellä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kolmekymppinen kyläkoulun opettaja Eija-Leena on lähtenyt Katajamäeltä, koska hänen mieltään kirvelee, kun mies, johon hän korviaan myöten ihastui, ottikin toisen vaimokseen. Elämä entisissä puitteissa pääkaupunkiseudulla ei silkkihansikkain kohtele, sillä edessä on uusi pettymys parisuhdeasioissa ja kihlauksen purkautuminen. Kipeän syyn tähän Eija-Leena pitää salassa kaikilta lukuun ottamatta opettajaystäväänsä Henriä.

Eija-Leena palaa hieman paniikkitunnelmissa Katajamäelle maaseudun rauhaan parantelemaan haavojaan, mutta hän saa pian muuta ajateltavaa, kun koulu alkaa. Opettaja joutuu keskelle oppilaansa perheongelmia. Toisen luokan häirikköpojan kotioloista paljastuu yllättäviä asioita, kun humalainen isä pyrkii väkisin Eija-Leenan seuraan. Kun pojan isä kuolee tapaturmaisesti, on opettaja valmis tekemään ratkaisunsa lasta ajatellen. Myös toinen suuri ratkaisu odottaa vuoroaan. Opettajatar on tavannut kylään äitiään katsomaan Kanadasta palanneen vetovoimaisen Artun, jonka kanssa hän retkeilee kylän ympäristössä. Hänen äitinsä on pistäväkielinen ja suorasanainen ihminen, johon Eija-Leena on tutustunut yhteisten kahvituokioiden merkeissä. Ennen paluutaan rapakon taakse miehellä on tarjottavana oma ehdotuksensa elämän järjestämisestä. Se yllättää ja epäilyttää syvästi Eija-Leenaa, mutta hänen ystävänsä Henri puuttuu lopulta peliin ja paljastaa Artulle asioiden oikean laidan, mikä koituu kaikkien osapuolten eduksi.

Mukana juonen käänteissä häärivät edellisistä osista tutut henkilöt kotoisissa merkeissä. Katajamäellä ovat Eija-Leenan poissa ollessa puhaltaneet uudet tuulet. Heikki ja Satu ovat saaneet perheenlisää ja uudistaneet kyläkauppaa, johon on avattu kahvio ja matkamuistomyymälä. Kyläläisten mieliä kuohuttavat rantareitin kauniin soraharjun kohtalo ja kyläraitin asfaltointi. He ovat valmiita puhaltamaan avoimesti yhteiseen hiileen tarpeen vaatiessa, vaikka joskus puhuvatkin toisistaan selän takana. Kuumimpiin kyläkaupan puheenaiheisiin kuuluvat tietysti Arttu ja Eija-Leena sekä heidän ratkaisunsa, joka tapahtuu yllättävässä tapaamisessa jouluisella hautausmaalla.
(Mervi Koski/ Sanojen aika)
Kolmekymppinen kyläkoulun opettaja Eija-Leena palaa yllättäen takaisin kotinurkille ja entiseen työhönsä. Kyläläisillä on erilaisia arvailuja paluun syistä. Mieliä kuohuttavat myös rantareitin kauniin soraharjun kohtalo, kyläraitin asfaltointi ja erään toisenkin pois muuttaneen katajamäkeläisen ilmestyminen kesän viettoon äitinsä vaatimattomaan mökkiin. Näillä kahdella paluumuuttajalla näyttää olevan yllättävän paljon yhteistä.

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

285

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä