Sattumia

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Sattumia on villin hauskaa, säkenöivää tekstiä, jollaiseen pystyi vain Daniil Harms (1905-1942), yksi venäläisen kirjallisuuden suurista kokeilijoista ja radikaaleista. Sosialistisen realismin jalkoihin jäänyt kirjailija nousi laajempaan tietoisuuteen - myös kotimaassaan - vasta kuolemansa jälkeen. Harmsin teksteissä nauru kääntää linssin ihmisyyden "järjettömään järkevyyteen", tiukasti rajattuihin tilanteisiin, joissa pieni ja näennäisesti merkityksetön kasvaa maagiseen merkittävyyteen. Mikä tahansa on mahdollista: kassakoneen ääressä istuu kuollut neiti, kuolleet lyövät surutta surijoitaan, koirat lentävät ja Pu kinin pojat putoilevat tuoleilta.

(BTJ)
Sisältää 76 pienoistarinaa.
”Puškin heitteli mielellään kiviä. Heti kun hän näki kiviä, hän alkoi nakella niitä ympäriinsä. Kerran hän äityi niin, että seisoi tulipunaisena, huitoi käsillään ja paiskoi kiviä. Kamalaa kertoakin!”

Absurdia, villinhauskaa, säkenöivää tekstiä, jollaiseen pystyi vain Daniil Harms, venäläisen kirjallisuuden viimeisiä suuria kokeilijoita ja radikaaleja. Sosialistisen realismin jalkoihin jäänyt kirjailija (1906-1942) on aloittamassa ansaittua voittokulkua kaikkialla Euroopassa, myös kotimaassa.

Harmsin Sattumissa on ulottuvuutta. Läkähtymispisteeseen kipuavan naurun ”järkevää järjettömyytt” korostaa lakoninen ja tarkka kieli, pieni ja näennäisesti merkityksetön kasvaa maagiseen merkittävyyteen. Ihme, jota Harms itse kaiken aikaa pelkäsi ja toivoi, toteutuu näissä teksteissä: kassakoneen ääressä istuu kuollut neiti, kuolleet lyövät surutta surijoitaan, koirat lentävät ja Puškinin pojat putoilevat tuoleilta.
(takakansitekstistä)

Kirjallisuudenlaji

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

211

Kustantaja

Kääntäjä