Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Maailman vahvin tyttö

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Aura muistaa, että pelolle pitää sanoa ajoissa stop, muuten voi käydä niin etteivät raajat toimi kun on liikkumisen aika. Pelko menee aina jalkoihin, joskus se menee käsiin ja kurkkuun. Kerran pelko meni housuihin ja silloin lirahti. Pelko pitää kääriä rullalle, laittaa reppuun ja heittää pois kun kukaan ei katso. Se on sääntö numero kahdeksan. Sääntöjä on yhteensä sata, ne pitää kerrata joka ilta peiton alla."

Eräänä päivänä Aura lähtee esikoulusta, nousee bussiin ja päättää matkustaa Jyväskylään. Auran äiti ei aina voi hyvin, joskus hän on Aurasta pelottava. Pitkä isäpuolien rivi on jo kulkenut Auran ja hänen isosiskopuolensa Reetan ohi. Kummallakaan tytöllä ei ole isää, ei ainakaan sellaista, joka olisi läsnä. Nyt äiti on Niemessä eikä siitä saa kertoa kenellekään, koska Reetta ei halua enää joutua huostaanotetuksi.

Kun Aura katoaa, lähtee Reetta etsimään sisartaan. Matka on molemmille merkityksellinen - sen aikana voi katsoa menneisyyteen ja kasvaa maailman vahvimmaksi tytöksi.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Väkevä romaani kipeästä aiheesta

Auralla ei ole isää. Hän ei ole koskaan nähnyt sitä eikä tiedä siitä mitään. Äiti ei ole kertonut.

Reetankaan isää ei ole näkynyt pitkään aikaan, se ei kai enää asu heillä. Jos Kilu olisi jäänyt, olisi ostettu uusi koira Lurpan tilalle ja perustettu perhe ja muutettu Jyväskylään. Kalervo lupasi hakea Auran joka päivä esikoulusta kermanvärisellä Toyota Camryllaan, mutta kun äiti vietiin Niemeen, Kalervokin häipyi.

Joskus Aura pelkää äitiä. Jos kulmakarvat ovat koholla, ääni on korkea ja silmät kieppuvat, silloin pitää olla varuillaan. Mutta vielä enemmän hän pelkää huostaanottoa. Reetta kieltää kertomasta kenellekään, että äiti on Niemessä, muuten saapuu sossuntäti ja silloin tulee lähtö. Reetta tietää omasta kokemuksestaan mitä huostaanotto merkitsee.

Eräänä päivänä Aura häipyy esikoulusta ja päättää matkustaa yksin Jyväskylään. Reetta lähtee perään. Hänen on löydettävä Aura, ennen kuin pikkusiskolle tapahtuu jotain pahaa ja ennen kuin viranomaiset löytävät sen.

Maailman vahvin tyttö on koskettava, raastavan hellä romaani liian pienenä pärjäämään joutuneesta Aurasta ja hänen teini-ikäisestä isosiskopuolestaan Reetasta. Tuija Välipakan lumoava kerronta ja kaunis kieli tervehdyttävät kipeitä tuntemuksia.
(Gummerus)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Millaista teillä oli ennen? Pilvi kysyy äkkiä kuin olisi lukenut Reetan ajatukset. Reetta olisi halunnut kertoa, mutta luottaminen tuntui vaikealta. Pilvi kieputti lusikkaa kädessä, se kilahti kupin aluslautaseen. Ei Veera häntä lyönyt, silloinkaan kun ei puheissa tuntunut olevan mitään järkeä, senkö Pilvi halusi kuulla? Reetta oli usein pohtinut, miksei niin käynyt, miksi kaikki raivonpurkaukset aina kohdistuivat Auraan, heikompaan ja pienempään. Reetan osuus oli vain kuunnella selitykset jälkikäteen: Jumalan kanssa oli tullut riitaa, taivaan halki lentänyt lintu oli tuonut tällaisen käskyn, kaikkialla saattoi olla agentteja jotka tahtoivat pahaa, myös läheisten keskuudessa, täytyi varautua, piti olla nopeampi, sitä paitsi jos Aurasta puhutaan, kaikkihan tiesivät että tämä oli välillä kertakaikkisen paholaisenpentu, jota oli pakko ojentaa, sanoi Veera. Mutta ihan pian tulisi suuri muutos. Veera oli tutustunut Ripaan ja Ripasta tulisi Reetalle ja Auralle uusi loistava isäpuoli.
Hohhoijaa.
Räsänen, Jaska, Pertti, Hönö, Aksu, Leevi, Veijo, Korhonen, Kilu, Riku ja Ripa. Laitetaanko isäpuolet aakkos- vai aikajärjestykseen.
Olet sairas, Reetta sanoi Veeralle. Sisuskaluja myöten paha.
Ehkä se oli ainoa kerta, kun Reetta hetken aikaa ajatteli Veeran lyövän. Hän nousi seisomaan Veeran eteen ja tajusi sillä hetkellä kasvaneensa Veeran ohi, hän oli suurempi, hän olisi mitä todennäköisimmin myös vahvempi.
Yhtäkkiä Veera näytti ainoastaan pieneltä ja säälittävältä.
Mitään erityistä ei ollut tapahtunut ja kuitenkin kaikki oli äkisti toisin.
Sen kun lyöt, Reetta sanoi Veeralle, mutta lyö minua etkä Auraa. Kertaakaan et enää lyö Auraa. Menikö jakeluun?
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

278

Kustantaja