Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Korven ruhtinatar

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Romantiikkaa pursuavassa historiallisessa romaanissa eletään rappasotien aikaa. Turun liepeillä varttunut nuori luutnantti Klaus Ladau tulee kuninkaan käskystä Kainuuseen johtamaan kostoretkeä Vienaan. Ladaun lähimpänä apurina ja asemiehenä on Iikka Karppinen, rohkea ja luotettava sissi Hyrynsalmen salomailta. Onnistuneen hyökkäyksen aikana Ladau kohtaa vienalaiskylässä neitokaisen, joka antautuu suomalaisten vangiksi ilman vastarintaa. Neitokainen paljastuu Tamara Orlovaksi, kaukasialaiseksi ruhtinattareksi, joka on jo lapsena joutunut vienalaisten vangiksi. Paluumatkallaan Kainuuseen joutuvat suomalaiset vienalaisten vastahyökkäyksen kohteeksi ja Ladau haavoittuu, mutta toipuu Tamaran ja Iikan avustuksella. Tamaraan rakastunut Ladau päättää viedä Tamaran mukanaan kotiinsa Auranpolven sukukartanoon. Klaus joutuu kotonaan sovittamattomaan riitaan isänsä kanssa, koska isä on sopinut naapurin kanssa, että Klaus menee naimisiin naapurin ainoan perillisen Kaarina-tyttären kanssa. Isä tekee kaikkensa, että Klaus luopuisi Tamarasta.

Romaanin tapahtumat voitaneen ajoittaa 1500-luvun loppuun, koska tekstissä viitataan vastaperustettuun Oulun linnaan (perustettu 1590) ja vainolaisten polttamaan Manamansalon kirkkoon (poltettu 1578 tai 1580). Toisaalta siinä puhutaan näihin tietoihin nähden ristiriitaisesti Kustaa Vaasasta hallitsevana kuninkaana (kuninkaana 1523–1560) ja hänen poikansa Juhana-herttuan aikomuksesta tulla isännöimään Turun linnaa (asui Turun linnassa 1556–1563).

(Kajaanin kaupunginkirjasto - Ryysyrannasta maailman parhaaseen kylään)

- - -

Suomalaisten ja karjalaisten heimojen vuosisatoja kestänyttä vihanpitoa Kainuussa kutsutaan rappasodiksi. Kirjan tapahtumat sijoittuvat rappasotien aikaan, 1500-luvun loppupuolelle, joskin teoksessa on ajoitukseen liittyviä ristiriitoja. Turun liepeillä varttunut nuori luutnantti Klaus Ladau tulee kuninkaan käskystä Kainuuseen johtamaan kostoretkeä Vienaan. Ladaun lähimpänä apurina ja asemiehenä on Iikka Karppinen, rohkea ja luotettava sissi Hyrynsalmen salomailta. Hyökkäyksen aikana Ladau kohtaa vienalaisten vangiksi joutuneen kaukasialaisruhtinattaren Tamaran.
(Lastenkirjainstituutti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

historiallinen romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

188

Kustantaja

Kieli