Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kylä herää

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ennen sotia oli Väinö ollut se, joka nuorten isänmaallisissa riennoissa oli ollut innokkaimpana mukana, mutta nyt hän puuhaa vasemmiston asiaa. Takkalan Matti ei tunnu päässeen sodasta eroon, hänen epätoivoinen juopunut huutonsa herättää kylän väen monena yönä. Hiltusen Jyrkin on vihdoinkin pyrittävä lopettamaan työssäkäynti maailmalla ja asetuttava oman talon tekoon. Ja Epa-poikanen aloittaa koulunkäynnin, viattomin lapsuus on jäämässä taakse.
Eletään sodan päättymisen ja nuoren rauhan aikaa. Kylä on Savossa, radan ja rannan tuntumassa. Kun miehet tulevat rintamalta, kaikki palaa ikään kuin ennalleen mutta ei kuitenkaan mikään. On voitettava sodan jälkeensä jättämä väsymys, on sopeuduttava uusiin aatteisiin ja uuteen poliittiseen todellisuuteen, on päästävä taas työn syrjään kiinni, opittava olemaan ihmisten kanssa ihmisiksi.
Tästä kaikesta kertoo Eino Säisä tässä suuren romaanisarjansa ensimmäisessä osassa Kylä herää. Tämä romaanisarja on viime vuosien kunnianhimoisimpia ja – se voidaan jo sanoa – voitokkaimpia teossuunnitelmia. – On syntymässä suomalaisen kyläyhteisön laaja-alainen kuva sodan päättymisestä 70-luvulle. On syntymässä herkkävireinen kehitysromaani pohjoissavolaisen nuoren tiestä kodin ja kylän turvallisuudesta maailmalle.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

290

Kustantaja

Kieli