Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lampaanköyrijä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kiihkeä kuvaus alistetun miehen kostosta

Ianto on vuorilla asuva walesilaiserakko, joka on yhtä köyhä, unohdettu ja nöyryytetty kuin kotimaansakin. Hänen ainoa valttinsa on mystinen yhteys luontoon; rujo metsämies ymmärtää korppien ja lampaiden, sammalen ja puiden kieltä.
Kun Ianton isoäiti kuolee, mies karkotetaan esi-isiensä kodista, Länsi-Walesissa sijaitsevasta ränsistyneestä hökkelistä. Hän päätyy kadulle luuserijengiin, joka tappaa aikaa ryyppäämällä ja pössyttelemällä vallatuissa taloissa, reiveissä ja baareissa.

Kavereidensa kiusaama ja sisäänpäin kääntynyt Ianto vannoo kostoa - ei pelkästään englantilaisille jupeille, jotka ovat muuttaneet hänen isoäitinsä mökin grillijuhlien pitopaikaksi, vaan kaikille niille, jotka ovat häpäisseet häntä ja hänen maataan. Siirtomaavallan viimeisimmät sortotoimenpiteet ruokkivat hänen karmeassa ja oudossa mielikuvituksessaan kytevää raivoa ja primitiivisiä pelkoja. Kun malja vuotaa yli, esi-isien maa värjäytyy viattomien verellä.

Lampaanköyrijä häikäisee paitsi vereslihaisella otteellaan myös kielellisellä kiihkeydellään ja ilmeikkyydellään. Walesilainen Niall Griffiths onkin jo julistettu Irvine Welshin manttelinperijäksi.
(Like)

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Huumeiden vaikuttaessa kaikki tuntuu huvittavan häntä tai oikeastaan lisäävän hänen huvittavuuttaan; hänen tavallinen, päivittäinen käytöksensä vaikuttaa läsnäolijoista jatkuvalta ratkiriemukkaalta huumorilta. He arvelevat Ianton ilmentävän ajelehtivaa, määrittelemätöntä ja sanatonta viihdettä. Aivan kuin hän ja ainoastaan hän edustaisi täysin huimaa ja vaikeatajuista pilaa. Aivan kuin hän ja ainoastaan hän olisi alkuperäisen kepposen tullaamaton salakuljettaja koko avarassa maailmassa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

333

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä