Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Elena

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Joel Haahtelan neljäs proosateos on tiivis pienoisromaani. Kertoja kuljeskelee kaupungilla ja kohtaa tuntemattoman nuoren naisen. Miehen ja naisen välille syntyy yksipuolinen suhde. Naisesta tulee miehen tapauksettoman elämän sisältö.

Mies odottelee naisen päivittäisellä kulkureitillä, seurailee tätä etäältä, saa sattumalta tietää naisen nimen ja ottaa selville osoitteenkin. Kun nainen kesällä lähtee töihin lomakeskukseen, seuraa mies aikanaan sinne.

Elena on minimalistista kirjallisuutta. Tapahtumat ja juoni ovat vähäiset, henkilöistä vain kertojaminä saa hahmoa, vaikka hänkään tuskin ääriviivoja enempää. Miljööt ovat yleisluontoisia ja kaupunki päähenkilön tavoin nimetön.

(Ote Pertti Lassilan arviosta / Helsingin Sanomat 1.10.2003)
Nuori kaunis nainen kulkee päivittäin samaa reittiä puiston läpi yliopistolle. Mies istuu puiston penkillä ja rakentaa elämäänsä alkukeväästä myöhäissyksyyn sen varaan, näkeekö naisen puistossa vai ei. Sattuman oikusta mies löytää kirjan, jonka nainen on jättänyt kahvilaan ja saa tietää, että naisen nimi on Elena. Pakkomielle ajaa miehen matkustamaan kesällä Elenan perään saarelle, jossa nainen työskentelee hotellin siivoojana. Rakkauden kaipuu täyttää miehen yöt ja päivät. Haaveet ja Elenan mysteeri pitävät miestä elämän syrjässä kiinni. Loppua kohden selviää kuka on salaperäinen mies ja Elena saa muuttua tavalliseksi nuoreksi naiseksi.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Alanimeke

pienoisromaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

126

Kieli

Lisätietoja

Tsekin kielelle käännettyjä otteita teoksesta on ilmestynyt Plav -kirjallisuuslehden numerossa 2/2006. Kääntäjänä Pavla Arvela.